Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Komentarze

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nic nie publikowałem na forum. Może po prostu nie miałem nic do powiedzenia?!
Teraz jednak chciałbym podzielić się moją refleksją na temat samego forum.
Dziwi mnie brak komentarzy. Zdaję sobie sprawę, że bycie ocenianym, nie jest wcale przyjemne, ale - tak mi się przynajmniej wydaje - po to publikujemy swoje teksty, aby zasięgnąć opinii innych "forumowiczów" na temat swojej twórczości. Zwłaszcza jeśli umieszczamy swoje prace w dziale dla początkujących.
Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że tekst może mieć wady, których my sami być może nie dostrzegamy. Chętnie zatem "usłyszelibyśmy" zdanie kogoś z zewnątrz.
Z drugiej strony, ocenianie nie jest wcale łatwe. Wymaga przede wszystkim uważnego przeczytania cudzego tekstu. A nie zawsze nam się chce! Poza tym musimy się trochę wysilić, aby spojrzeć na tekst wnikliwiej.
Mam propozycję, aby ci wszyscy, którzy publikują swoje teksty, trochę się wysilili i przeczytali prace swoich koleżanek i kolegów i napisali (szczerze) choć kilka zdań na ich temat. Jeśli tekst się nam spodoba, napiszmy konkretnie, co się nam podoba lub nie. Może również kilka rad od siebie. Skoro chcemy, aby ktoś ocenił nasz tekst, spróbujmy ocenić teksty innych.
Powodzenia!