retilka_ Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Dziwne u nas obyczaje Matka sama pozostaje Tata zwija się tymczasem Zabierając całą kasę Na potomka na rodzinę Pogardliwie d... wypina Nie chce żywić darmozjadów Lepiej wydać na sąsiadów Męska rzecz spłodzenie syna Wychowywać kwestia inna Niańczyć żywić opiekować A od czego białogłowa Serce ojca ma niestety Całkiem inne priorytety Być idolem pośród ludzi Dla poklasku się natrudzić "Dzielić z wami się nie będe Czasem forsą ani sprzętem Wypełniłem swoją misję Prokreacja dokonana Jęki żale to nie ze mną A ty całuj męża w rękę Jestem Panem sytuacji Baba nigdy nie ma racji Mego ojca uczył dziadek U kobiety ważny zadek Lecz rozumu nie daj Boże By utrzymać na powrozie" Nie wie tyran że za lata Będzie z niego stary kacap Tak jak teraz kwili dziecko Będzie skomlał o ciut serca Nie uświadczy ojciec łaski Kiedy synek wzorem tatki Ile dostał cięgów życia Tyle biczów dla rodzica.
innocenty_prędki Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 najważniejsze, że wszystko dobrze się skończy ;poz.
retilka_ Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 do marianna ja To nie tak , to co bierzesz za słowa kobiety o przysłowiowym zadku to miały byc słowa faceta. To jest w cudzysłowiu. Moze jest to niezbyt czytelne?.Prosze o dalsze uwagi.
Gość Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Śmieszne ujęcie i bardzo pospolite, dla mnie na minus - za bardzo chaotycznie, mieszają się tematy, a ostatnie dwie strofy brzydko pachną tanim moralizatorstwem. -- Pozdrawiam Michał Małysa http://www.mojwierszownik.pl
teresa943 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 Wnikam sercem w ten z pozoru "moralizatorski" (jak ktoś stwierdził) wiersz; czytam pomiędzy formą a wersami...słyszę tu ból rodzinnej tragedii, gdzie ojciec ograniczył swoje obowiązki do "spłodzenia syna" i odciął się od obowiązków, zrzucając całą odpowiedzialność na matkę... z gorzkich i dosadnych słów kobiety można "wyczytać" coś, co ona przeżywa: być może przemoc (fizyczną, psychiczną), być może brak środków do życia, bo on "się wypiął" na rodzinę ... a dziecko? to ono najbardziej cierpi i "bierze" okrutną lekcję życia! Ech, być może poniosła mnie wyobraźnia, ale ... jest to palący temat, ileż takich rodzin wokół...i bezradność społeczeństwa, bo najczęściej brak dowodów przemocy (szczególnie psychicznej), aby sprawcę przywołać do porządku... Retilko, Twój wiersz to taka "satyrka w krótkich majteczkach" ale daje do myślenia... Serdecznie pozdrawiam :)) Krysia
retilka_ Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 Michale Po pierwsze to mój debiut w porównaniu z Wami jestem laikiem. Po drugie dlaczego od razu śmieszne, że pospolite i prawdziwe.Wyobraź sobie,że takie sutuacje zdarzają się obok nas, NAM. Mnie to nie bawi. A co do chaosu chciałam ująć wszystko na raz może masz rację. Po przeczytaniu natomiast kilku Twoich wierszy dochodzę do wniosku,że jesteś indywidualistą więc moje jak to nazwałeś tanie moralizatorstwo może Ci się nie podobać. Poza tym nie wszyscy bujamy w obłokach a nawet jak już to czasami trzeba też zejsć na ziemię. Dzięki za koment Pozdrawiam
retilka_ Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 Innocenty Mam taką nadzieję bo ponoć ona umiera ostatnia. Dzięki pozdrawiam
retilka_ Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 Krystyno Tobie oprócz SZEROKO pojętych podziękowań za całokształt to już chyba nic nie muszę pisać.Wielkie dzięki za wszystko. Miłego dnia i do następnego razu.
retilka_ Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 Marianno Kupuję Twoją obecną interpretację. Uff a już myślałam,że za bardzo zakręciłam w tym wierszu.Co innego chciałam w nim przedstawić a po przeczytaniu Twojego pierwszego komentu aż włosy dęba mi stanęły na głowie jak go odebrałaś. Dziękuję Pozdrawiam
Gość Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 "Michale Po pierwsze to mój debiut w porównaniu z Wami jestem laikiem." Dlatego właśnie komentujemy - chcemy ci pomóc w osiągnięciu jak najwyższego poziomu. Nie wiem czy wśród nas są jacyś wybitni specjaliści, osobiście za takiego się nie uważam, jednak wychodzę z założenia, że każdy rzeczowy komentarz przyczynia się do rozwoju. Co jest w poezji najważniejsze, szczególnie współczesnej - nie należy osiadać na laurach i cieszyć się z samej możliwości upubliczniania tekstów, które w innym wypadku trafiłyby do biurka. Postęp, postęp i jeszcze raz progres!"Po drugie dlaczego od razu śmieszne, że pospolite i prawdziwe.Wyobraź sobie,że takie sutuacje zdarzają się obok nas, NAM. Mnie to nie bawi. A co do chaosu chciałam ująć wszystko na raz może masz rację. Po przeczytaniu natomiast kilku Twoich wierszy dochodzę do wniosku,że jesteś indywidualistą więc moje jak to nazwałeś tanie moralizatorstwo może Ci się nie podobać. Poza tym nie wszyscy bujamy w obłokach a nawet jak już to czasami trzeba też zejsć na ziemię." Od podobnych kwestii przedstawiania ich dosłownego, jest publicystyka. Może nie do końca na taki sam temat, ale w temacie inspiracji skojarzyło mi się z piosenką Suzanne Vega pt. Luka. Też ujęty problem społeczny, ale w zdecydowanie ładniejszej otoczce. Nietrudny do interpretacji, a o wiele bardziej poetycki. Co do chaosu, jak mawiają rodacy Kuby Rozpruwacza, sometimes less is more. Może jakieś kwestie podejmujesz kilkakrotnie i warto je wyciąć? -- Pozdrawiam Michał Małysa http://www.mojwierszownik.pl
Emanuel_Wójcik Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 Mnie osobiście podmiot liryczny skojarzył się z Alkoholikiem, który zamiast zająć się wychowywaniem potomka, woli pierdyknąć browar a wszystkie inne sprawy ma w dupie..Świadczą o tym liczne odniesienia "Tata zwija się tymczasem Zabierając całą kasę" "Dzielić z wami się nie będe Czasem forsą ani sprzętem" Jestem Panem sytuacji Baba nigdy nie ma racji"...zajebiaszczy wiersz napisany w takiej formie jak lubię..pozdrawiam autora Emek
Lilka_Laszczyk Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Wiersz długi, ale przejrzysty. Co do formy i zacięć się nie wypowiadam, ale wymowa....troche przerażająca. Chłop potęgą jest i basta! Jest na pewno wiele takich chłopów i stłamszonych kobiet samotnie wychowujących dzieci. .. Pozdrawiam Lilka
retilka_ Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Michał witam Cię ponownie. Cieszę się, że poświęciłeś mojej publikacji znów chwilę uwagi. Twój rzeczowy komentarz przyjmuję. Dzięki. Natomiast skojarzenie z piosenką Suzanne Vega...........dla mnie mega mocne. "Luka" to jeden z moich ulubionych utworów. Pozdrawiam
retilka_ Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Emek cieszę się,że mój debiut wstrzelił się w Twoje gusta.Co do interpretacji nie do końca o to mi chodziło ale widać,że w każdej głowie co innego siedzi a przekazać to innym - nie tak oczywiste jakby się autorowi wydawało. A tak nawiasem to Twój nick czy prawdziwe imię?
retilka_ Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Lilka to jest wiersz o faktach. Sytuacja przerażająca to i wiersz odebrałaś jako przerażający. Pozdrawiam
Emanuel_Wójcik Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Ja zawsze widzę w wierszu to co chce widzieć, stąd może te moje odbiegające od prawdy interpretacje (zawsze byłem inny), tak to moje prawdziwe imie, ale wszyscy znajomi zwracają się do mnie Emek (wszak tak jest prosciej i krócej) no i ja równiez wolę tą formę.. pisz dalej, bede zagladał..pozdro
retilka_ Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2012 Emek Imię masz piękne ! W komentach pod jednym z Twoich wierszy przeczytałam, że nie masz czasu. Ja również więc nie wiem kiedy coś następnego upublicznię lub stworzę ale zapraszam. Pozdrawiam
Emanuel_Wójcik Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2012 Ten czas to naprawdę duży problem, muszę napisać o tym wiersz ale nie mam czasu:)! Doba powinna trwać przynajmniej 72 godz!
Rekomendowane odpowiedzi