Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mirku wszystko jasne ,ale dwie ostatnie zwrotki nijak mogę przypiąć do całości przekazu !
Przecież jest ta pszczoła -bez względu na...!
Ładnie , czysto ,lekko się czyta a to ważne!
Pozdrawiam!
Ja

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No to Mirku kim że jest :"...wykrzywiasz usta
w bezsilnej złości
wyrzucasz gorzkie
słowa zawodu..."

Przecież jak czytam to do niej :"...znów się potknęłaś..."?!
Dla mnie w ostatniej zwrotce to nie metafora to stwierdzenie lub porównanie.
Pozdrawiam !
Ja
Opublikowano

Byłem przekonany, że zostawiłem spore pole do interpretacji, a widzę, że zwyciężył jeden, zawierający pewną sprzeczność, kierunek.

Zmieniłem trochę dwie ostatnie zwrotki, może teraz będzie to wyglądać nieco lepiej.

Dziękuję Ci, Haniu, że chciałaś przeczytać i coś od siebie naskrobać.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Berenika97  non omnis moriar, wierzę, że człowiek nie wszystek umiera. I w Niebie jest tylko pięknie, nie ma chorób i bólu.
    • z szelestem liści przebiegł kolejny październik nie zapisałem niczego kilka kartek dalej noc zapada w oniryczne wiersze gdzieś w szczelinie czasu ujada ostatni wers wszyscy czytamy w tym samym kierunku
    • @Migrena  a premier Izraela zapowiedział, że znów będzie bombardowana Gaza. Nie wiem co będzie. Świat stoi na głowie.  
    • @Alicja_Wysocka tak ja jestem szczęśliwy. I to każdego dnia co rano oglądam moje "starzejące się" szczęcie.      
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Julian Tuwim i Emanuel Schlechter napisali taki wiersz:   Kochani szczęście przejdzie obok nas tak blisko Że tylko ręką sięgnąć już je człowiek ma I nie widzimy i tracimy wtedy wszystko Chociaż to szczęście samo do rąk nam się pcha   I jak w ostatniej chwili w pogoń się nie rzucisz I nie zatrzymasz szczęścia póki jeszcze czas To już przepadło ono drugi raz nie wróci Bo szczęście w życiu się pojawia jeden raz   Szczęście raz się uśmiecha Raz nam rzuca swój dar bezcenny Człowiek czeka na tę chwile Przez tyle, tyle, tyle Męczących dni i nocy bezsennych   Szczęście raz się uśmiecha Jeden raz tylko dłoń podaje Gdy okazję tę ominiesz Toś przepadł to już zginiesz Bo szczęście przyszło mogłeś je mieć   Przez całe życie człowiek stale o kimś marzy I za kimś tęskni i przyzywa go na głos I nagle spotkasz go i czytasz z jego twarzy To właśnie ja, twe przeznaczenie i twój los   Odważnie podejdź wtedy rzuć mu się w ramiona Nie pozwól odejść niebo ziemię nawet rusz Bo jak odejdzie toś straciła toś zgubiona I nie naprawisz tego nigdy w życiu już   Miłość raz się uśmiecha Raz nam rzuca swój dar bezcenny Człowiek czeka na tę chwile Przez tyle, tyle, tyle Męczących dni i nocy bezsennych   Miłość raz się uśmiecha Jeden raz tylko dłoń podaje Gdy okazję tę ominiesz Toś przepadł to już zginiesz Bo miłość przyszła mogłeś ją mieć -----------   Trzymaj je mocno, Robercie :)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...