Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piec przypominał że ogień jest
potrzebny. Małomówny Prometeusz z opadłym
sensem na coś więcej niż ciepło.
Naciągam skórę owcy by uchronić ognisko
domu. Nie ma
czterech ścian opancerzonych płotem. Tylko
krótkie warkocze rozmów
rozgrzanych cegieł i dziecko na czworakach
bawi się otwarta puszką.

Opublikowano

Krótki tekst, a taki sugestywny.
Skóra owcy musi być skórą owcy?
Czytam ją jako skórę jednej takiej słynnej kozy, też z czasów wspomnianego wyżej Pana od ognia i razem z puszką wszystko mi się świetnie zazębia - ochronno-mityczna funkcja nabiera wtedy też ostrości - ale to tylko moje czytanie.

Całość bardzo mi się podoba.

Edit: Po namyśle stwierdzam, że zamiana owcy na kozę wcale nie byłaby dobra dla tekstu i zmieniłaby jego wydźwięk. Za wyrywność z góry przepraszam :). Tak z owcą jak i z kozą zdania o tekście nie zmieniam.
Wkradła się mała literówka chyba, jest 'otwarta' zamiast 'otwartą'.

Opublikowano

Podoba mi się łamanie i migawki skojarzeń, które nie są chyba tylko moimi.
Myślę smutno, że to dom jakich wiele - z owcami i już otwartą puszką, której zawartość najbardziej kaleczy dziecko.
Nie miało być "na czworaka"?
Pozdrawiam, Rafale.

Opublikowano

Panie Bialy aż poczytałam wnikliwie Mit o Prometeuszu , ale u Pana , jest ogień, skóra (ale,nie owcy, lecz byka), Pandora , wiadomo- jak potoczyly się losy prometeusza.
Uważam , że przyporządkował Pan Mit- współczesności , to trudne ,Panu się udało!(tylko co z tą skórą?)
Pozdrawiam!
Ja
+

Opublikowano

Rafale, ten wiersz podoba mi się bardziej, niż Twój ostatni zamieszczony. I w jednym i w drugim posługujesz się przerzutniami, ale tutaj tak wersy, jak i zdania mają wyraźnie określony sens, którego nie znalazłem w Twoim ostatnim wierszu. Zastanawia mnie tytuł zamknięty kropką. Symbolika daje duże możliwości interpretacji: od Arki do zwykłego domu zagrożonego otwartą puszką Pandory. Dobry tekst. Pozdrawiam.
J.