Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

przemijanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nasze jest już podwórko
Młodsi znaczą je hałasem
Wyrośnięci z szat swoich
Pchani jesteśmy czasem

Jeszcze spojrzenie do tylu
Co tam zostało zobaczyć
Bagaż obrazów przeszłości
Przyszłość pomoże wyznaczyć

Spowita energią młodość
Otwiera nowe podwoje
Byt w ekstazie wolności
Wypuszcza wnet pędy swoje

Koktajl radości i smutku
Uniesień zdobycia szczytów
Miłość i praca zaczyna
Wyznaczać sens tego bytu

Życie zamknięte w ramy
Na siebie wziętych obciążeń
Powoli rezygnujemy
Z dawnych marzeń i dążeń

Uczucie znika powoli
Profesja męczyć zaczyna
Jesteśmy jak w potrzasku
Już więdniejąca roślina

Los zatrzyma nas na chwile
By popatrzeć dookoła
Czego już dokonaliśmy
A co jeszcze o nas woła

Nie ważne że ktoś ma lepiej
Lub jak wiele posiadamy
Jeśli nikt przez nas nie płakał
Egzamin życia już zdany

2012

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Kawiarenka   Na drodze trzeba uważać, niech stopom równo się chadza, gdzie dziury, teren omijaj, o limo nietrudno teraz.   Gdyby upadek się zdarzył,  ten z tych niegroźnych - siniaczek, wstąp do   L i m o n k i   na kawę, herbatą też Cię uraczą.   Klimacik tutaj niebiański, muzyka w tle - uspokaja. Do tego pyszny rogalik, a siniak - już zapomniałeś.        styczeń, 2025
    • @Domysły Monika   Zrównoważona współpraca na kanwie podstawowego bytu, aby nie dochodziło do jakichkolwiek konfliktów o pierdoły życiowe, reszta: według własnych upodobań - pragnień Cielesnych i Umysłowych i Duchowych (CUD - trzy pierwsze litery).   Łukasz Jasiński 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Deonix_ No jak w koniunkcji ze Słońcem, to jest do Ciebie fest przyklejony :) To, że jesteś Rakiem to dla mnie spore zaskoczenie, ale Raki chronią bardzo swoją wewnętrzność więc wielu spraw nie widać (choć rzeczywiście jest w Twoich wierszach pewna księżycowa poświata...). Lew na ASC robi robotę:) prze z kolei na zewnątrz więc permanentny introwertyzm Ci nie grozi :) Ja jestem Wodnikiem (co chyba widać w sposobie mojego pisania ;)) a ASC mam w... Pannie. Więc rewolucje i głód wolności przetykają się u mnie z potrzebą poukładania wszystkiego, jak to lubią Panny :). Słońce Wenus i Merkury właśnie mieszkają u mnie w V domu, także "muszę" ;) tworzyć (po Wodnikowemu, czyli niekoniecznie konwencjonalnie ;)).  Jeśli masz Wenus w Bliźniętach to żaden partner się z Tobą nie powinien nudzić :)  Wiele mi astrologia dała wglądów Pozderki 
    • @Somalija   Niech pani zajrzy do mojego "Cymbała" i komentarzy - może pani znajdzie motywację - inspirację, niedługo wrzucę definicję UNP - wykorzystuję wszystkie możliwości intelektualne.   Łukasz Jasiński 
    • @Laura Alszer ... to fajnie, że przypadła treść, dziękuję za bycie u mnie.... :)   @Alicja_Wysocka ... Ala, kocham motyle... one naprawdę sprawiają, że się uśmiecham. Tak, żyją bardzo krótko, aż szkoda. Dziękuję Ci za zatrzymanie i miłe słowa, o mnie... :) Chyba się wzruszyłam...  Serdeczności i Tobie, dygam w podzięce. Maleńki upominek.. :)       @andreas ... dziękuję za.. ładny.. a z motyla zostały mi.. 'krucze skrzydełka'.. ;) Ładny i zabawny.. "zapach wiosny".   @cura ... dziękuję za dobre słowo.... :)   Gościom... FalCorn... Mariusz Ziółkowski... M_arianna... bardzo dziękuję za ślady czytania.   Zostawiam, grupowe, serdeczne pozdrowienie.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...