halcia Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Owoc pobytu w Ojczyznie Noc jak kropla sie sączy powoli może się wyrwę z objęć niewoli za dziesięć druga zegar tyka sen sie zbuntował i stale znika O czwartej wstaję bo szkoda dnia w sercu przepiękna muzyka gra o mej radości żywa serenada to o niej właśnie wiersze układam O ziemio cudna ziemio kochana jakaś ty piekna z samego rana na czubku drzewa przycupnął szpaczek z dziobka mu wypadł mały robaczek Za lasem wdzięcznie kukułka kuka a ja na szczęście grosika szukam słońce za oknem złotem maluje a ja Ci Boże za to dziękuję Dzisiaj nam głowy pruszy siwizna wciąż taka droga jest Ojcowizna a tak naprawde nigdzie na świecie piękniejszej ziemi nie znajdziecie
Samuel_Przeździęk Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Nie rozumiem jedynie wersu "a ja na szczęście grosika szukam". Jeżeli chodzi o wiersz to przymiotniki: lekko, zgrabnie, czysto, nieskomplikowanie i przyjemnie są na miejscu. Nie powiem, że bardzo mi się podoba, ale jest fajnie. A macie w okolicy stadninę koni? Nie wiem czemu, ale darzę je wyjątkową sympatią. Pozdrawiam i zazdroszczę uroków miejsca zamieszkania, bo to pewnie bardziej dotyczy jakiejś urokliwej wsi ;)
halcia Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Tk mam dom letniskowy w Sochoniach pod Bialymstokiem jest stadnina koni i las dookola,powietrze piekne i zdrowe.A co dotyczy grosika na szczescie to jest taki zwyczaj ze trzeba miec w portwelu zawsze jakies pieniazki kiedy kuka kukulka to znaczy ze beda sie ciebie trzymaly jak je masz jak portwelik pusty to zly znak,pozdrawiam
Samuel_Przeździęk Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A to dla mnie konieczny był przypis, bo bym nie skojarzył. Nawet nie wiedziałem o tym, że jest taki przesąd. ;)
Roklin Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Barwny, ciepły wierszyk, w ciekawy sposób opowiada o rodzinnym domu. Najpiękniejszy chyba pierwszy wers, cały utwór nadaje się chyba na piosenkę :) Ciepło pozdrawiam :)
halcia Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Serdecznie dziekuje za cieply komentarz,po 14 latach nieobecnosci w Polsce wypiekniala mi moja Ojczyzna,pozdrawiam.
Roklin Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Aż tylu? Ja nigdy nie miałem okazji opuścić Polskę na dłużej niż kilka tygodni, ba, trudno mi to sobie wyobrazić. Tym cennniejsze, że tak ciepłe wspomnienia łączą Cię z Twym rodzinnym domem. To jest wartość, która powoli zanika - przywiązanie do bliskich, rodziny. Niestety. Słonecznie pozdrawiam (upał dziś potworny!) :)
Nata_Kruk Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Prosty wiersz, powrót do korzeni i łapanie chwil, które poozwalają funkcjonować.. Fakt, rymy niewyszukane.. ale mimo to, czuć w wersach zachłystywanie się pięknem ojczyźnianej przyrody. Dla mnie, szczególnie wdzięczne, ostatnie dwie. Za "a", w ostatniej, czytam "i". Życzę słońca w tej "oazie"... :)
halcia Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Serdecznie dziekuje za odwiedzinki pozdrowienia od Halinki.
Rekomendowane odpowiedzi