Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @LessLove wysłuchałam i mówiąc szczerze to mam mieszane uczucia. Muzyka jest lekka, łatwa i przyjemna coś na wzór „pakietów” romantycznej muzyki francuskiej . Poniewaź miałam problem ze zrozumieniem tekstu, (a mam właśnie trochę czasu ) przed meczem Chwalinskiej na RG, więc zaczęłam analizować tekst  wers po wersie i…

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ok. Sorry, ale ciężko mi zrozumieć to zdanie/ to były pełne zalet czy nie ? No to porzuciły wieszcza, czy trwały przy nim dalej ? Tu już totalnie się pogubiłam, czy dalej pisały wiersze przy wieszczu, no to nie powinny pisać referatów itp. czy go porzuciły na rzecz kogo? czego? Dalej już mi się nie chce :) Dla mnie winiosek- AI pisze pięknie ale ja nic z tego nie rozumiem.  
    • @Poet Ka Dziękuję za miły i merytoryczny komentarz. Starałem się w nim oddać klimat i odczucia ludzkie tamtych dni. Do każdej z osób podałem link skąd czerpałem źródła informacji. Poszukam tego działu z wierszami o poglądach politycznych - dziękuję za informację.   Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński
    • @Leszek Piotr Laskowski - dziękuję - 
    • niczym nie wyróżniała się od leżących obok jednak po nią sięgnąłem by w domu postawić na stoliku przy nocnej lampce ona zaś za to że ją wybrałem co wieczór gdy gaszę światło szumem opowiada na dobranoc mi bajkę o głębinach barwniejszych od zorzy i tęczy które ciemności rozjaśniają ukazując kwitnące tam życie ja zachwycony zasypiam przeniesiony do cudownej krainy z jakiej na brzeg wyrzuciły ją morskie fale
    • Żołnierzy Wyklętych nie należy utożsamiać tylko z podziemiem antykomunistycznym, jakoś nikt nie chce rozmawiać o tym: często to również Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego (Wojskowe Służby Wewnętrzne/Wojskowe Służby Informacyjne/Służba Kontrwywiadu Wojskowego i Służba Wywiadu Wojskowego) wyzwalały więźniów z urzędów Ministerstw Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego - głównie żołnierzy Armii Krajowej, Narodowych Sił Zbrojnych i Batalionów Chłopskich.   Dopiero Trzecia Rzeczypospolita Polska zrobiła podział na - oni i my i powstał zwrot Żołnierze Wyklęci - to żołnierze Wojskowych Służb Wewnętrznych i Ludowego Wojska Polskiego zrobili na przekór - wymyślili zwrot - Żołnierze Przeklęci i czego jeszcze nie rozumiecie?   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...