Agnieszka_Horodyska Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Nie mam pretensji do całego świata, że zagmatwany, zmętniony, zaklęty, że zawsze stoi między nami krata, że - piękny. Nie mam pretensji, że trudny, tragiczny, że obwiązany siecią polityki, że błyszczy śniegiem, tęskni wiatrem, ciszą - Liryki. Nie złoszczę się też, że nie podpowiada, Mówi zbyt wiele owianiem, szelestem, Lub że godzinnym koncertem nad ranem Oznajmi tylko jestem. Nie mam pretensji do całego świata, Że mnie pochłania - przygarnia lub grzebie, Że nie chcę myśleć, czym jego strata! Nie mam pretensji do ciebie.
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Idealny na Walentynki... Pytanie - jak go rozumiecie? Co można poprawić na bardziej oryginalne? Pozdrawiam - autorka ;)
Anna_Para Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Agnieszko, to piękny wiersz o wybaczaniu. Światu, sobie, i temu "jemu". Jeśli pozwolisz, pomogę wyrównać, bo ciutkę nieteges:)Nie mam pretensji do całego świata, Że zagmatwany, zmętniony, zaklęty, Że zawsze stoi między nami krata, Że - piękny. Nie mam pretensji, że trudny, tragiczny, Że obwiązany siecią polityki, Że błyszczy śniegiem i tęskni jak cisza - Liryki. Nie złoszczę wcale, że nie podpowiada, Mówi za dużo owianiem, szelestem, Lub że godzinnym koncertem nad ranem łże:jestem. Nie mam pretensji do całego świata, Że mnie pochłania - przygarnia lub grzebie, Że nie chcę myśleć, czym jest jego strata! Do ciebie. Wyrównuję: 11/11/111/3 Oczywiście - to tylko propozycja. Wiersz należy do Ciebie. Cieplutko, Para:)
henryk_bukowski Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 nie mam pretensji do całego świata zagmatwany zmętniony zaklęty zawsze stoi między nami krata i on piękny nie mam pretensji że trudny tragiczny obwiązany siecią polityki błyszczy śniegiem i tęskni za ciszą liryki więc nie złoszczę się wcale że nie odpowiada a może mówi za dużo owiana szelestem w godzinnym koncercie nad ranem dowiem się że jestem bezpretensjonalnie zakochana ...takie cóś...na szybko:)...może coś naświetli...proszę tylko mnie nie posądzać...o próby plagiatowania:)-pozdr.Henio:)
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Anno, bardzo dziekuje za wyrownanie i interpretacje! Bedzie trzeba rzeczywiscie pokombinowac. Nie moge zmienic tego "oznajmi", wiec chyba zrezygnuje po prostu z dwoch ostatnich 3. Henryk, dziekuje bardzo za naswietlenie! Ostatnia zwrotka mnie teraz wzrusza, bardziej stwarza napiecie. Tylko ostatni wers nie zgadza sie z wierszem, mimo wszystko, mimo calego swiata, zwlaszcza, ze to nie jest "on" :)
henryk_bukowski Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ...to ja dziękuję...za zrozumienie...gdyż chciałem już tego swojego"potworka "...skasować...może słowami...nie umiałbym tego wyrazić...poprawnie...lub adekwatnie nawiązać do poetyckich sformułowań...gdyż posiadając ewidentne braki w tym kierunku...opieram się na własnych...intuacyjno-wewnętrznych odczuciach:)...a "owiana szelestem w godzinnym koncercie nad ranem "...to coś pięknego...moim zdaniem....jest na czym budować...oczywiście...zwracam " kielnię" w ręce...szanownej Autorki:)-pozdrawiam Henio:)
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Dobrze, że nie skasowałeś, też poodoba mi się właśnie ten... dwuwers :) I ogólnie sens jest zmieniony lub uwypuklony, rytm zaburzony, przez co to zupełnie inny wiersz. Może bardziej zwiewny, ale nie zdecyduję się na tą wersję, bo jest Twoja. Pozdrawiam :)
henryk_bukowski Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ...aj tam:)..Twoja...moja ...nasza..poezja...i tyle:)-pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi