Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem. Od niedawna zajmuję się pisaniem wierszy. Dokładnie od 3 miesięcy. Napisałem już kilka i kilka wstawiłem na forum. Spodziewałem się jakichś komentarzy które pomogą ocenić czy idę w dobrym kierunku.Niestety żadnego nie otrzymałem. Pisze sonety i wiersze o zwrotkach sześciowersowych rymowanych ababcc. Chciałbym prosić o zapoznanie się z moimi przysłowiowymi "wypocinami" i ocenienie ich tutaj bądź bezpośrednio w poście z wierszem, na wiadomości prywatnej lub też na gg 25925469. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

...Drogi Pawle:)...zapoznałem się z całym Twoim dorobkiem...nie jestem znawcą tego typu poezji,ale moim zdaniem...jest fajnie...tylko maszerujesz po grząskim bajorze...sam chyba dostrzegasz iż ta twórczość nie zyskuje sympatyków...więc cóż mówić o komentarzach.Jest zbyt prosta...zbyt banalna...rymy zbyt płytkie..i w znacznej mierze odbiega od oczekiwań współczesnego czytelnika,każde "drzewo"nowego poety, wzrasta z tego,co wywarło na niego znaczący wpływ podczas lektury,(poetów) wzorców z którymi potrafi się utożsamić,nie jako naśladowca,tylko ten który myśli podobnie,ma podobne przeżycia i doświadczenia.Dam Ci jedną radę,wiersz ma być w przybliżeniu tak napisany...by babie stanęły sutki ....lub facetowi opadła szczęka...lub padł na deski...a sędzia doliczył do dziesięciu...i ogłosił KO!

Dotychczasowe prace potraktuj jako ćwiczenie się...na zaistnienie!
Dużo...dużo czytaj...i zmień kierunek marszruty...patrząc w przyszłość...czerpiąc z przeżytego.Taka moja rada,więc nie bierz jej zbytnio do serca,być może mylę się,jako najgorszy tu poetycki nieudacznik;))...postaw na oryginalność!!!-pozdrawiam Henryk