Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
warstwy i krawędzie prędzej zamykają się przed wbiegającym światłem

gdy ściany zrastają się kątami
o nieustalonej przynależności
głowa jest jeszcze otwarta
prędzej zamykają się krawędzie
i farba przed światłem
przestrzeń przyśpiesza
otacza się murkami z powietrza i tłumu
neurony wolniej łączą siebie w pomieszczenia
chcemy swoje odsłony z trzech sylwetek czasu
położyć w trójkąt połączonych ścianek
przed zbudowaniem przez czasy
stołecznych konstrukcji ze ścian
to przeszłość
teraźniejszość
oraz ściana przyszłość
trzy sylwetki czasu
aneks do Edypa

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Migrena @huzarc @Berenika97 dzięki, wam, to takie stare tekściki moje, niezbyt wysokich lotów:P  to nie jest erekcjato, bo ma zbyt wiele słów w zakończeniu (powinny być tylko, albo aż dwa), jakkolwiek by to metaforycznie nie zabrzmiało, po śmierci także o nim pomyślała, żeby nie musiał tak sam, się błąkać po tym świecie, tylko może z jakąś inną, zołzą, tymczasowo, czarującą ;) 
    • Mimo totalnie pesymistycznego wydźwięku wiersz jest cudnie napisany - a to już jakiś zaczyn :) Gdyby nie było choćby resztek ognia nie byłoby nawet jednego słowa        
    • @iwonaroma także bardzo się cieszę ze śniegu, chociaż za moim oknem właśnie ciężkie krople deszczu rozbryzgują się na parapecie:P 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Bardzo się cieszę, oby Cię "tak nachodziło"nadal. :)))  Ale ja nie jestem autorką takiego wiersza. Może chodziło Ci o innego autora albo o inny wiersz. :) Pozdrawiam serdecznie. 
    • @Manek   nie wypowiadaj się !!! już wystarczy.         ale to żenujące, że polecasz mi lekturę szmatławca.     ja swoje wypowiedzi oparłem na danych z wydań "biuletynu specjalnego" i "biuletynu ekonomicznego" wydawanych przez PZPR dla jej kierownictwa.   oraz na danych GUS.   "trybuna" nie nadaje się nawet do kibla.     "To bezrobocie, jak mówisz, na zerowym poziomie było sztucznym konstruktem. Nie ma to nic wspólnego ze społeczną sprawiedliwością".    - ty to napisałeś !!!!!!!   przeanalizujmy to.   mieszasz dwa różne pojęcia „Sztuczny konstrukt” dotyczy mechanizmu gospodarczego: - faktycznie, zero bezrobocia wynikało z decyzji politycznych i niefunkcjonalnej ekonomii.   „Sprawiedliwość społeczna” dotyczy efektu społecznego: – każdy miał pracę, nikt nie był zostawiony bez środków.   Nawet jeśli system ekonomiczny był „sztuczny”, to nie oznacza automatycznie, że efekt nie miał nic wspólne  go ze sprawiedliwoscią społeczną. To tak jakby powiedzieć: „To, że państwo dopłaca do chleba, to sztuczny konstrukt. To nie ma nic wspólnego z tym, że ludzie mogą jeść.” - logiczny absurd !!!!!!!!!!!     mylisz przyczynę z wartością  społeczną.   To błąd logiczny typu non sequitur: wniosek nie wynika z przesłanki !!!!!!!!!!!!!!!     nie rozumiesz pojęcia sprawiedliwosci społecznej.     podsumowując:   twoja wypowiedź jest nielogiczna, bo zakłada, ze jeśli mechanizm gospodarczy był sztuczny, to automatycznie niemozliwe jest, by pełnił funkcję społeczną - a to jest błąd logiczny, który ignoruje fakt, że ukryte bezrobocie własnie słuzyło realizacji idei sprawie dliwości społecznej.     nie odpisuj człowieku bo tylko marnujesz mój czas który wolę poświęcić komus kogo kocham !!!!!!!!!              
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...