Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

w domu kwiaciarki

HAYQ

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To może jakieś sugestie? Chętnie zobaczę, czy sprawdzi się pierwsza wersja, a z drugiej strony
ciekawy jestem, czy np. zbytnia "solidność wygładzenia" (które ewentualnie zasugerujesz) całkowicie nie zepsuje przekazu.
Dodam, że pierwsza wersja była krótsza o trzy sylaby i rzeczywiście "nie wymuszała". Ta wymusza, jednak wiarygodniej wypada w powiązaniu z "kwiaciarkowym" biznesem,
ale ma jeszcze jeden walor, który też ma znaczenie :)
Jest tylko jedna możliwość (moim zdaniem) takiej zmiany. Ale czy będzie lepiej, nie wiem.
Zaproponuj.
Pozdrawiam.

a ja bym poszedł inaczej: lew uciekł z cyrku, ten cyrk zajechał do miasta po wielodniowej podróży, lew wyszedł i patrza w okno piwnicy w Piotrkowie Trybunalskim (znane miasto polskie), w promieniu w oknie dostrzega cień - morderca zerka w okno i widzi lwią paszczę (dla nieobeznanych wiem, że lwie paszcze to kwiaty - Wyżlin większy)
słabe!
pozdrawiam m.
to zdaje się najlepszy pomysł :)
Pozdrowienia.

"promień dojrzał lwią paszczą" - Na wszystkie sposoby próbuje sobie to wyobrazić. I co do tego ma zbrodnia ??
Pozdrawiam
ma bardzo dużo, poza tym - lwią paszczę, nie paszczą, bo to całkiem zmienia sens, tzn. całkowicie pozbawia sensu. Niektóre zwroty mają podwójne znaczenie, to naprawdę prosty wierszyk, trzeba tylko uważnie przeczytać.
Dziękuję, pozdrawiam.