Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pokonani przez czas
Ogłuszeni niemocą
Poranieni miłością
Z kosturem wspomnień
W kolejce po wyrok
Ja, ty, on, ona, nie ono
Ono jeszcze nie teraz
Wtulone w pierś matki
Karmi się ufnością

Opublikowano

Wiersz prosty i myślę zrozumiały dla wszystkich.
Ciężka "miłość na odległość". Zapewne skończona.. jedynym kosturem tych wspomnień jest chyba poczęte dziecko.
Zastanawiam się tylko nad znaczeniem 'wyroku' i jego wagi w tym wierszu.
Lubię dluzsze wiersze. Krótkie powiinny mieć bardziej wyczerpujący odźwięk emocjonalny, sycący w swej zwięzłości. ;)

Opublikowano

Zaimki wyjęłabym całkiem, całkowicie:))) Smutek sączysz, ale....kostur wspomnień zabrzmiał pompatycznie. Wiersz krótki - to świetnie, więc patos niepotrzebny. Kilka słów ma mówić jak najwięcej. Ogólnie - o wyższości "dzieckości" nad starością. Ale...bo ja wiem... Wolę nie wracać. Poza tym - pępowinę już odcięli :))))))))))!!!!! Ściskam. Elka.

Opublikowano

...wciąż ten okrutny czas ,znaczący swoje panowanie nad przemijaniem , ja chętnie wróciłabym do "dziecięcości", ale z wpisanym innym scenariuszem ,dla mnie oddaje myśl , a "wyrok" jest tu dla wszystkich taki sam ,tyle że rozłożony w różnym czasie ,podoba i się pozdr. B.m

Opublikowano

MayLa
A wydawało mi się, że tu nie ma miejsca na dowolność, no cóż, pomyliłam się… Duża odległość między nami. Dziękuję za czytanie i chwilę zastanowienia.  pozdrawiam

Eluniu,
Zauważyłaś!! Niektórzy ludzie traktują swoje życie z dziwnym patosem- to lekkie dygnięcie w ich stronę. Też nie wiem, czy chciałabym przechodzić wszystko jeszcze raz, choć tak przyjemnie byłoby się zatopić na chwilę w niewiedzy. Buziaki.

Beatko,
W samo sedno! W każdym życiu chciałoby się coś poprawić, choć tak do końca nie wiadomo, czy nie wyszłoby na odwrót. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Marku,
Jak zwykle celny komentarz. Słowa spod… Twojej klawiatury odbieram in plus. Miało być prosto, syntetycznie i podane na dłoni. Chyba tu jeszcze pobedę. Pozdrawiam.