Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

parte

Rekomendowane odpowiedzi

wszystko już przecież napisano
przeczytać wszystkiego nie sposób
szkoda czasu na studiowanie stu stron
żeby spotkać się z jednym zdaniem

chętniej więc czytam biografie
obdarzonych mądrością samotności
w zgiełku ulicy w znajomych twarzach
bardziej odkrywam że mniej mi zależy

pewnie romanse są takie jak miłość
czasochłonny zjadacz ostrości widzenia
wygodniej jest być pragmatycznym
w seksie z pewnością jest jakiś sens

przyniosę świece wino i wiersz

Jakoś nie widzę tego podsumowania ludzkich dążeń, chyba że sprowadzić je do "pozyskania" partnera. Można. Ale w takiej sytuacji pisanie wierszy trąci o kabotynizm. :)
Cały utwór sprawia na mnie wrażenie wymyślonego opisu wymyślonego problemu. Nie wiem, o co peelowi chodzi: ogólnie jest znudzony w pierwszej zwrotce, potem że mu mniej zależy (jak rozumiem - na jakiejś pani) w ostatniej pozwala sobie na zgorzkniałe uwagi, że pragmatyzm jest wygodny w opozycji do romansu, ale nie wiedzieć czemu łączy seks z pragmatyzmem. Puenta jest jakby rozwiązaniem dylematu: co przynieść na schadzkę? Może ideą jest to, że peel jest w jakimś układzie damsko-męskim, który mu się znudził albo go rozczarował. Zdarza się. Ale co z tego?

"Potocznie pragmatyzmem nazywana jest postawa, polegająca na realistycznej ocenie rzeczywistości, liczeniu się z konkretnymi możliwościami i podejmowaniu działań, które gwarantują skuteczność"
Nie widzę w tym jakoś zgorzknienia, tylko męski punkt widzenia seksu. Oczywiście nie uogólniam. Nie chcę nikogo obrazić.
Puenta nie jest rozwiązaniem dylematu. To jedynie kobiece zdanie. W końcu jak wskazuje tytuł rzecz dotyczy dwu stron.