Robin Son Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2011 przy moim biurku stoi wzniosły cmentarz bawię się w chowanego pośród pochowanych systematycznie powiększam inwentarz poetów zakopanych w martwej bazie danych tym razem chcę być późnym swatem zabieram dwie trumienki w drogę a w nich kobieta i mężczyzna zwłoki i związki papierowe Cyprianie spójrz za oknem rzeka w jej biegu Henry Hudson szukał Chin same by go znalazły gdyby mógł poczekać don’t be silly Emily—stop scratching your chin to są poniekąd podróże niewyobrażalne genialny polski biedak nie do końca czysty i epileptyczka o duszy prowincjonalnej osobno szukający dla siebie ojczyzny Emilio spójrz za szybą brzęczy pszczoła wiem że dla ciebie to wysłanniczka nieba a ty Cyprianie przegoń zmarszczki z czoła ja jem gdy czytam—patrz kruszynka chleba widmowa panno w obcisłym gorsecie świat cały widzisz w czerwcowym ogrodzie ten nędzarz Polskę widzi w całym świecie Cyprianie przestań drapać się po brodzie trwajcie sobie na wieczność w znakach zapytania w wielokropkach myślnikach elipsach w miejscach gdzie pauza zatrzymuje zdania gdzie miłość to mrzonka lub apokalipsa Cyprianie i Emilio stańcie pod jesionem a Gerard Manley Hopkins udzieli wam ślubu moja półka z książkami będzie dla was domem podręcznym cmentarzem nawykłym do cudów
Marek Konarski Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Początkowo nie mogłem przyswoić sobie cmentarnej rekwizytorni (być może to kulturowe obciążenie) ale po wielu czytaniach, doszukałem się w niej dowcipu o specyficznym, wytrawnym i melancholijnym smaku... Dobre. :)
Robin Son Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 dobrze, ze ta inwestycja czasowa w koncu sie oplacila; dzieki
Agata_Lebek Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Najlepszy wiersz jaki u Ciebie czytałam :) Pomysł bardzo fajny, wykonanie świetne. Płynny, obrazowy, duchowy, eteryczny. Dobry do czytania wieczorem i w nocy. Zabieram :))
Dorota_Jabłońska Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2011 Projekcja wyobraźni, bytów sytuowanych w przestrzeni rozległej mimo faktycznych granic. Gratuluję :)
tolekbanan Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 świetnie się bawisz swoim księgozbiorem jestem przekonana, że gdyby Emilia i Cyprian mogli to przeczytać, nie przestali by drapać się po brodzie:-))
Rekomendowane odpowiedzi