Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @violetta   Życie jest zależne (pani też) od trzydziestu dwóch Homo Sapiens, którzy mają zamiar startować w majowych wyborach, tymczasem: około dwadzieścia procent Homo Poetico jest niezdecydowanych, a to bardzo dużo, więc? Może by zorganizować podczas majówki Konkurs Artystyczny - niech każdy kandydat na Prezydenta Polski przekona tą mądrą mniejszość... Zresztą, artystom wolno trochę więcej - pani też...   Łukasz Jasiński 
    • ~~ Pewien prezydent po oddaniu stołka chce zająć miejsce .. sołtysa (Kierdziołka?) - lecz brak mu własnej filozofii czynu .. Dotychczas bowiem przemawiał do gminu tekstem pisanym pod dyktando guru; półboga z partii - wylęgarni szczurów .. Zapewne - gdzieś tam - w podkarpackich kniejach, nadal jest żywą fałszywa nadzieja, że taki oto sołtys im się nada. Wynikiem tego .. poruta .. żenada ~~    
    • Rozerwałem się na pięć części. Pomyślicie może, żem szalony. Lecz jestem wyzwolony!   Dużo miłości, przykrości, zawiłości… Biorę księgę względności, obracam strony.   W sens wątpi nie jeden naukowiec i nikt nie wie gdzie (jest) „Początek i koniec”.   Poeta może być wszędzie?    
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Możnaby zapewne dorobić wiele jeszcze zwrotek: Za to w lombardzie na rogu chińczyk Talia kart uno Ostatnia własna. Laptop z komórą raczej  nie dziwi Ale z hazardu się nie wyrasta   Na małym osiedlu wszystko pewnie podobnie, tylko w mniejszej skali. Zarabiają ci, co wynajmują. A zwłaszcza jeszcze na tych maluczkich, którzy wejdą w interes na wielkopowierzchniowych. To 'naturalny" cykl zażynania handlu, opisany,na polskich przykładach - jak sobie przypomnę, to podeślę tytuł i autora.  Kina z normalnymi filmami też od dekad już nie ma, są tylko sieciówki z hollywoodem. A wełna u nas, kiedyś sztandar lokalnego przemysłu i rzemiosła, przeniosła się do muzeum, jest tam od lat. W mojej mikrobajce jeszcze występuje i we wspomnieniach niektórych innych poetów,  których czytywałam. Grzesiu "anulek" np. napisał kiedyś fajny, popularny tutaj wiersz na ten temat. Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

I dziękuję za spacer po Warszawie :) Uwielbiam czytać takie opisy :)
    • @iwonaroma Nawet go nie przeczytasz i nawet nie będziesz wiedziała, że to cyrograf w tym świecie... @Bożena De-Tre Ten real tak ma. @Rafael Marius Media, banki, telefony, ubezpieczenia, szereg regulaminów, no cała lista.  @Starzec Paradoksalnie we frazie raz się żyje jest dużo radości i nadziei ;))
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...