Rafal Bielan Wierzbicki Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Niech zapłoną widoki, które drążą oczy, Otrą się o ścianę, chwiejną i pochyłą. Trawa przylegnie do ziemi pod stopami, statyw z balkonu wskaże południe. Przywołaj gładkie powietrze, zwietrzałe myśli do nawilżenia. Mogę uciec w zarośla klisz i pozbyć się ujęć, kadrów, które nigdy nie ujrzały światła dziennego. Pod ochroną nocy wyślę je za odległość, w stronę galaktyki niewidzialnej z okna, w której nie ma wody, szkieł, powiększalnika. Nie ma perspektywy i światłocieni. Spojówka zatrzyma rozpędzoną przestrzeń. W obiektywie rozproszę skupiony, spięty świat.
eleanor abernathy Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Przekombinowany jak dla mnie. Pozdrawiam
Oxyvia Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 W moim odbiorze to wiersz o pamięci, o subiektywnym zapamiętywaniu momentów przez jednego człowieka, o mgnieniach w naszych umysłach, ale też być może o całej naszej pamięci, składającej się z takich właśnie iluzji "niefotograficznych". Podoba mi się, jak zazwyczaj. :-)
Rekomendowane odpowiedzi