Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To właśnie on
zaginął we mgle
codziennych spraw

ten prawdziwy

wyciągam rękę
lecz już na próżno
myśleć o tym
jak było kiedyś

idę alejką
wśród latarni wspomnień
licząc gwiazdy
wspólnie zdobyte

spalone mosty
przez rzeczywistość
wyścig w tramwajach
na chodnikach

marnych przechodniów
puste spojrzenia
bliższe są
niż dalekie słowo
fałszywe
byłego przyjaciela

• 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Widziałam na chmurnym niebie renifery z rozpostartymi skrzydłami. Cierpliwość bywa ładunkiem zapalnym gdzie wyciągnięte szyje z widokiem na prezenty... Dla niego pytanie. Czy lecisz w kierunku nieuniknione? Renifery drżą z zimna w drapieżnym rejonie.
    • @huzarc

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Uchwycić duszę w kadrze …chroniąc niewinność :)  bardzo mi się podoba huzarc :) bardzo :)    pozdrawiam :)   
    • @Berenika97 Choć daleko mi do tego by lubić Mickiewicza czy szerzej wszystkich romantyków. To jednak "Tyś nie Bogiem a ... carem" zawsze do mnie przemawiało. Bóg jest niedostępny, milczący, dumny i obojętny. Jest katem a nie wybawca. Dlatego cóż innego rzec pozostaje duszy osiadłej na wieki w potępieniu. Klątwy nie jest w stanie zdjąć z człowieka ani on sam ani Diabeł ani Car-Bóg. Są duszę tak głęboko przeklęte i umęczone katorgą wiecznej a zarazem nic nie wnoszącej pokuty, że zostają zepchnięte do rasy podludzi lub poddusz. Mogą jedynie patrzeć jak biesy grają w kości o ich godność. @truesirex Dziękuję :) @Christine Bardzo dziękuję.  Jest tutaj motyw i zbrodni i kary, lecz bez udziału odkupienia win. Przekleństwo i potępienie w mojej poezji jest wieczne i moje fatalistyczne postaci mają świadomość tego, że nigdy nie będą wolne i zbawione
    • @bazyl_prost Żeby go widzieć.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...