Boskie Kalosze Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 spaghetti na końcu nitki jej usta www.youtube.com/watch?v=GQ-NAgDpRVs&feature=player_embedded#!
Franka Zet Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Czy to z mojego natchnienia okołojamnikowego? Dobrze dobrana muzyka - szarpana namiętnościami. Pozdrawiam :)
Boskie Kalosze Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zawsze coś zostaje z lektury innych! Napisałem też kiedyś już coś podobnego, zdaje się tak to szłooooo ;-) co za kolacja! amant uciekł przez okno p o m a k a r o n i e Tym razem spieszyło mu się, żeby jak najszybciej kolacja skończyła się z innego powodu. Choć właściwie... z tego samego. [quote] Dobrze dobrana muzyka - szarpana namiętnościami. Richter spieszy się jak szalony (nawet na początku ten rzut - jakby ze złości chusteczką na fortepian) Pewnie też Ktoś na niego czeka z kolacją ;-) Pozdrawiam.
Taniec łez Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Ładne słowa ...ale daleka droga do Haiku
Boskie Kalosze Opublikowano 1 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powiedziałbym raczej, że daleka droga od haiku. Niby to samo ale niuans haikowy, prawda? ;-) A póki nie napiszę haiku po japońsku, piszę tak jak wszyscy w pozostałych językach: haiku dzisiaj - kigo i kogo to obchodzi
Boskie Kalosze Opublikowano 1 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nareszcie ktoś dostrzegł w tym piękno! :-) Piękno wiszące na włosku... znaczy się na nitce makaronu. Ale ta jeszcze bardziej od włoska (włosek/spaghetti - fajne skojarzenie, prawda? ;-)) jest delikatna, krucha - w każdej chwili może się zerwać a przecież na końcu czeka być może coś najpiękniejszego w życiu i dłuższego niż samo spaghetti. Dziękuję i pozdrawiam.
Boskie Kalosze Opublikowano 1 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powiedziałbym raczej, że daleka droga od haiku. Niby to samo ale niuans haikowy, prawda? ;-) A póki nie napiszę haiku po japońsku, piszę tak jak wszyscy w pozostałych językach: haiku dzisiaj - kigo i kogo to obchodzi *)daleka droga do Haiku ...3-5-3 to miałam na języku ...zabrakło parę kroków do 5-7-5 i tyle. Nie róbmy krzyku po co budzić haiku śpiące w koszyku. Ja umiem liczyć sylaby :-) Na tyle dobrze, żeby czasem robić z tego metaforykę pozawerbalną i nawet napisać kilka unikalnych wierszy w skali nie tylko krajowej. Toteż proszę mi nie imponować, że potrafi się liczyć do siedemnastu. Owszem, udało się powyżej. ale co z tego? Aha, to że mamy początek roku szkolnego a to zapewne etiudka świeżo upieczonego adepta arytmetyki? Gratuluję :-) i pozdrawiam.
Boskie Kalosze Opublikowano 1 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przepraszam za może zbyt ostrą replikę i dziękuję bo wpadłem na pomysł naprawdę fajnej miniaturki: stary kosz w wiosennym wietrze drży ucho Pozdrawiam i życzę dobrej nocy.
Taniec łez Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przepraszam za może zbyt ostrą replikę i dziękuję bo wpadłem na pomysł naprawdę fajnej miniaturki: stary kosz w wiosennym wietrze drży ucho Pozdrawiam i życzę dobrej nocy. Pozdrawiam ! Ostry języczek -ścięte krytyką słowa kosz pełen śmieci*
Boskie Kalosze Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam. Widzę, że zaczynasz lubić moje lancelotki, jak nazywam w myślach swoje miniaturki :-) (od szybkich cięć lancetem) I dziękuję za inspirację - zastanawiając się, jak sam bym to ujął, myślałem najpierw o fusach i wierszach. Pusta noc bo bezproduktywna, nie zostaje po niej nic produktywnego, choć ktoś tyle nocy prześlęczał nad wierszami, jednak te w ostrzu krytyki... Są jak fusy po kawie lub herbacie, czymś co jest już niepotrzebne - nikomu innemu nie zdadzą się na nic choć komuś posłużyły wcześniej do przyrządzania aromatycznych i pobudzających wyobraźnię ożywczych trunków. Potem jednak przyszło mi do głowy, że w nieco inny sposób można uzyskać ciekawszą korelację. Więc nie "wierszy i fusów" tylko: pusta noc wierszy o tobie pełny kosz Mamy teraz fajny kontrast L1 z L3: pusta noc/pełen kosz. Ale zarazem, w innym czytaniu uzyskujemy nowy wymiar i pusta noc albo pełen kosz stają się produktywne! Ponieważ... wierszą. Tak jak ja wierszę, ty wierszysz, on wierszy i wierszył będzie :-) Otrzymaliśmy podświadome - czasownikowe znaczenie słowa "wiersze" które doskonale podkreśla przekaz. Zarazem przez wypaczone znaczenie wyrażenia "pisze wiersze" - nowopowstały czasownik "wierszy" trafnie podkreśla coś nienaturalnego dla PeeLa, sytuację w jakiej się znajduje: pustą noc (bo bez kogoś drogiego) i pełen kosz (nie pisał przecież dla kosza). Są też oczywiście inne korelacje na bazie podstawowej. Bardzo wiele korelacji. Dziękuję i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi