Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od pierwszego oddechu pociąg mnie wiezie
konkretny i zgodny z rozkładem
przesiadki niejedne w dni letnie – odpowiedzi
„nie pożałuje pan” - pojadę

i czasem parę razy na trasie mej znanej
drzewo lub czarny przebiegły kot
w kalendarzu zapiski odmienia i dalej
nieznośny w tonacji moll stukot

kto przestawia zwrotnice i rozkład układa
kim jest ten który dżojstik ściska
bachor złośliwy co torem pędzi zakładam
albo ignorant programista

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nasze pociągi mamy takie, do jakich nas wsadzono. Czasem warto się przesiąść. Mimo rozkładu jazdy. Dwa ostatnie wersy zabawne i trochę sarkastyczne - fajne. W pierwszym wersie drugiej strofy zaimek trochę chyba nie "leży na swoim miejscu". a rym kot - stukot nie wypadł najzręczniej. Tak mi się wydaje. Temat niby już "obgadany" i porównania z pociągiem też już były, ale ten ma swoisty śmieszny pieprzyk. Pozdrawiam. E.
Opublikowano

Nasze pociągi mamy takie, do jakich nas wsadzono. Czasem warto się przesiąść. Mimo rozkładu jazdy. Dwa ostatnie wersy zabawne i trochę sarkastyczne - fajne. W pierwszym wersie drugiej strofy zaimek trochę chyba nie "leży na swoim miejscu". a rym kot - stukot nie wypadł najzręczniej. Tak mi się wydaje. Temat niby już "obgadany" i porównania z pociągiem też już były, ale ten ma swoisty śmieszny pieprzyk. Pozdrawiam. E.
Walczyłam dzielnie z drugą strofą i miałam do wyboru, rytmiczny kawałek czy głębszą treść kosztem rytmu i rymu. Najlepsze by było jedno z drugim.

i czasem parę razy na trasie mej znanej
drzewo albo most zawalony
przerywa plan podróży zmienia cel i dalej
już w inne zasiadam wagony

To druga wersja, chyba bardziej banalna. Dziękuję za komentarz i też pozdrawiam serdecznie:)
Opublikowano

" kto przestawia zwrotnice i rozkład układa
kim jest ten który dżojstik ściska
bachor złośliwy co torem pędzi zakładam
albo ignorant programista "
....oczywiście,że autorka :)))...zastanawia mnie minorowy nastrój.....hm...coś sobie obiecałem więc " tylko " ....pozdrawiam i więcej nie rozwijam komentarza :)))

Opublikowano

W sumie tak można odczytać – nawet ciekawie, sami kierujemy pociągiem i raz jesteśmy wstrętnym bachorem, albo ignorantem. Trafne. Tutaj, dwa ostatnie wersy to myśl pod wpływem dużego rozżalenia – do losu, ale faktycznie to my siedzimy za sterami, tylko żaden pociąg nie przeskoczy nad zawalonym mostem. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)