Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

śpiew, ból, cud, krój

Rekomendowane odpowiedzi

Łącze śpiew i ból idąc w parze z anatomią. Tworze nasz cud i krój chcąc pokazać barwy świata. Format jest nieważny, dziś to szczegół, który nagle spaja w całość, czyli nas każda zaletę i wadę. Dbam o to by nasze wnętrze współgrało z rzeczywistością opisywaną przez nas samych codziennie. Nie raz wiatr przeszłości w postaci zawiści nas chciał rozdzielić. Nie raz sami chcieliśmy odwrócić się od nadziei. Format przedstawia nas w świetle mglistych, rozwidleń co krzywią nasze zwierciadło wzajemnej adoracji. Ciężko jest pisać wiedząc, jaką chciałbym widzieć przyszłość dla nas. Tonąc w marazm codziennie może uda mi się przełamać w końcu i powiedzieć…
Nieważne są słowa ktoś mi kiedyś powiedział. Teraz z perspektywy czasu mogę śmiało powiedzieć, że są ważniejsze niż czyny. Słowo jest dla mnie definicją. Tworzy mnie i Ciebie. I bynajmniej nie stawiam tutaj na biblijny zamysł, którym zapychają nam mózgi od małego. Dbam o treść i formę jakby były Tobą. Chce Ci dać wszystko co mogę, zerwać firmament i dać nowe niebo podpisane Twoim imieniem. Tańczyć na szczycie świata nie patrząc na tłum pode mną. Patrzeć na Ciebie. Oczy i źrenice wyrażają Ciebie w każdej sytuacji. Widziałem dużo emocji, choć nie widziałem Twoich. Mogę się tylko ich domyślać, wciąż bezszelestnie cisnąć klawisz i czekając na słowo, które powiesz, czyli….
Nie chce słyszeć tych zapewnień, Twoich czy moich. Nie chce dbać o to czy treść, forma i styl idą w parze z nami. Nie chce słyszeć innych, czuć oddechu miasta, wole poczuć anatomie Twoich łydek pośród zgiełku codzienności. Daj ukojenie, którego szukam. Choć często robię z siebie durnia to wybacz albo uprzytomnij mi, że przeintelektualizowany bełkot zastąpić może jedno słowo jak…
Łącze śpiew z cudem tworząc poprzez krój naszego związku, ból wywołany nim wśród reszty świata. Potomni wezmą z nas przykład chcąc stracić nasz związek, oparty na spiżu. Uciekam. Tonę. Spalam bezkres, w którym nie mogę odnaleźć nas jak i samego siebie. Gwarantuje Ci jednak, że kiedyś wrócę. Tylko daj mi to wszystko w końcu poukładać.