Marat_Dakunin Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Jest to jeden z napisanych przeze mnie tekstów lustrzanych. Tekst (wiersz) lustrzany odbija się w innym tekście (prototypie). Wiersz lustrzany to coś więcej niż wiersz zainspirowany, stara się zachować także podobieństwo frazy, rytmu, itp., "wadzi się" jednak z oryginałem na poziomie meritum. Jednocześnie wiersz lustrzany pozostaje autorską i oryginalną całością. Poniższy wiersz odbija wiersz rosyjskiego poety Arsenija Tarkowskiego "Spotkania". *** Wtedy, gdy pierwszy raz wzleciała powieka, wzleciała pod słońce. Nim znikła czerwień, na końcu Okamgnienia rozpostarłaś siebie. Skrzydłem tnąc jak nożycą ślepie katarakty Leciałaś, a oczy spływały i z trzaskiem Ginęły rozbite o skały ze skręconym karkiem. Dysząc skrzelem, z podwodnej krainy, jak wyciągnięta na brzeg Ryba, nim ginie, wstrząsała nami chwila, Ta jeszcze, co była, zanim się narodziło: Ty i Ja. Królewskie państwo, satrapia Północy, o brzasku Bezbronne przed Zachodem, z piasku usypanym wałem Niemocy przed tym co się stanie, bo stać się musiało. Lecz ciągle mi było mało jego chwały. - Trwaj! Bluźniłem, wiedząc, że sprzedaję Ciebie Za letni sen pod niebem czerwonym od komet, Z języków ognia, i świeżych popiołów, opadłych z ramion Cienkich jak liście, przetartych o siebie. I pierwszy raz wyrzekłem słowo: - Moja! Przekleństwem przyrzekłem złożyć hekatombę, Sprowadzić wściekłe zwierzę, i gdy się rwało Ze sznura, dygocząc i warcząc, Ciągnąłem, usilnie, uparcie, nie bacząc Na plamy krwi u stóp liliowego tronu. Ofiara złożona. Całopalne dymy zasnuły Twą postać i w podarku ostatni raz ujrzałem tęczę. Suchy pot starłem rękawem i węglem, Gwizdnąłem na nasz los i siadł mi na barku Kruk czarny i tłusty, z namaszczonym skrzydłem.
Joanna_Danuta_Bieleń Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2010 Nie znam się na tyle, by mój komentarz stał się godną krytyką. Jedynie, co mogę napisać, to to, że się napracowałaś a wiersz ma sens. Poruszył mnie. Pozdrawiam :)
Marat_Dakunin Opublikowano 31 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Dziękuję za komentarz. Wiersz do którego nawiązywałem jest cytowany np tutaj www.maratdakunin.salon24.pl , pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi