Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

mordercy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Orginalne podejście do "kwiatków", jak ostrzeżenie dla przyjaciół.
Zwykle rozpływamy się w zachwytach, a tu tyle niebezpieczeństw ;
Dobra znajomość "otoczenia" to często bogactwo, czasem przekleństwo;
Nie sposób nie przekładać życia roślinnego z wiersza na życie między ludźmi...

• 2 tygodnie później...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Wiersz, który ode mnie wymaga dość długiego czasu.
Gdyby był zamieszczony np. w książce czy gazecie - pominęłabym go i nie zadawała sobie trudu dotarcia do rzeczy niejasnych. Ktoś napisał w komentarzu:

dobrze czytasz!
J.S

Najpierw muszę więcej wiedzieć o zielniku, żeby móc czytać inaczej.

Z internetu:

Helleborus foetidus (ciemiernik cuchnący) W średniowieczu wierzono, że ciemiernik odpędza duchy i leczy zarazę.

Hyoscyamus Niger (lulek czarny) Wczesnośredniowieczni Rusowie napój uwarzony z tej rośliny serwowali niewolnicom zabijanym w ofierze dla zmarłego wielmoży.

Cimicifuga (pluskwica) Lek z tej rośliny łagodzi najbardziej uciążliwe objawy menopauzy, czyli jak najbardziej dla pań.

Conium maculatum (Szczwół plamisty) Roślina, która posłużyła do egzekucji Sokratesa. Jego śmierć spowodował całościowy paraliż ciała. Dzisiaj lek z niej służy m.in. do leczenia impotencji.

Aconitum (tojad, mordownik, uważany jest za najbardziej trującą roślinę Europy) Wzmiankuje o tej roślinie grecki botanik i lekarz z czasów Nerona – Dioskorydes. Według legend antycznych Greków tojad wyrósł w miejscu, gdzie upadła ślina trzygłowego psa Cerbera strzegącego wrót Hadesu. Nazwa tej rośliny podobno wywodzi się od greckiego miasta Akone, gdzie rosły jej duże ilości. Źródła historyczne podają, że wyciągiem tej trującej rośliny uśmiercano zwierzęta i zbrodniarzy. Opis śmierci: mrowienie, drętwienie, nudności, biegunka, krwawe wymioty, ból łydek, zimny pot, bladość, dreszcze, zaburzenia połykania i mówienia, drgawki, widzenie dwubarwne na żółto – zielono, światłowstręt, uczucie lodowatego zimna, arytmia i wreszcie zatrzymanie serca przy pełnej świadomości.

Ainowie w Japonii do dziś używają tojadu do zatruwania strzał w polowaniach na niedźwiedzie.

Zatrucie tojadem (pierwsze objawy pojawiają się po kwadransie) – zanim zidentyfikowano by przyczynę w szpitalu – zakończyło by się śmiercią pacjenta.

Scrophularia nodosa scopoli umbrosa (trędownik oskrzydlony) – brak ciekawostek w Internecie, w wierszu błędna pisownia: Skrophularia zamiast Scrophularia, również Skorzonera zamiast Scorzonera.

Euphorbia (Wilczomlecz Biały) sok po dostaniu się do oka może powodować czasową ślepotę

Anemone nemorosa (zawilec gajowy) Zatrucia w wyniku spożycia są bardzo rzadkie z powodu piekącego smaku tych roślin. W wyniku kontaktu z rozgniecioną rośliną lub z jej sokiem na skórze pojawia się zaczerwienienie i obrzęk, piekący ból i pęcherze. Dłuższy kontakt prowadzi do rozpadu tkanki.

Ranunculus (jaskier) - a nie Ramunculus – literówka w tekście wiersza)

Obejrzałam przy okazji fotki wymienionych morderców szczęśliwa, że nie miałam tej wiedzy wcześniej, kiedy dzieci były małe i przynosiły mi całe naręcza polnych kwiatów, licho wie, co tam było...
A do ogrodu botanicznego dzieci winny mieć wstęp wzbroniony.

Myślę, że przeczytanie wiersza zajęło mi dużo więcej czasu niż autor poświęcił na jego napisanie.
Teraz spokojnie przetrawię zdobytą wiedzę i za jakiś czas tu wrócę poczytać spokojnie.

Zaplusuję od razu, chociażby za skuteczne zachęcenie mnie do pogłębienia wiedzy przyrodniczej.

pozdrawiam serdecznie
Z