Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Roma  Zapewne wiesz, że przez długotrwały stres, mózg może wywołać ciężką chorobę. Powstaje w związku z tym pytanie, czy ten sam mózg może ją cofnąć? Słyszałam, że jak pacjent się uprze, że umrze, to tak się stanie. Czy odwrotnie może być? Jeśli będzie mocno wierzył, nie załamywał się, to mu pomaga  walka o siebie w chorobie? Lekarze to wiedzą i też tak radzą. Wiadomo, że jak tramwaj pozbawi kogoś nóg, to one przez wiarę w wyzdrowienie nie odrosną, ale idzie mi o inne choroby, np. onkologiczne. Przecież chorzy potrzebują nadziei jak powietrza, to ona trzyma ich przy życiu, pomaga znieść cierpienie. Sorki, tak mnie naszło na przemyślenia, uważaj na swoje zdrowie :)
    • @Alicja_Wysocka A jednak podmiot liryczny tego wiersza mówi o uczuciach. Wierzysz w miłość karmiczną?
    • @Naram-sin Czas i przypadek dotknąć może każdego, każdemu może cegłówka spaść z dachu na głowę, ale nie jest to nigdzie zapisane, w żadnych gwiazdach czy kajeciku. Kto i po co miałby to zapisywać. Skoro ustalone, zapisane, nieuniknione, to po co poradniki, szkoły. Po co naprawiać samochód, będzie co będzie. Chcesz to zrobić, bo zależy Ci na bezpieczeństwie własnym i cudzym. Tak to czuję i rozumiem. A filozofia? Czasem stawia do góry nogami, to, co stoi jak powinno :)
    • Ojej...   Łukasz Jasiński 
    • @Naram-sin Jeśli zacytowana przez Ciebie strofa jest myląca, to może masz jakiś pomysł na zmianę. Materia delikatna wymaga większej uwagi, precyzji, ostrożności, cierpliwości, ciszy, opanowania i czego tam jeszcze nie wiem, Zahaczona czymś ostrym, np. krzykiem  rwie się, Jest czymś wrażliwym, płochym, lęka się, znika. Spójrz może na przykład. Dwoje zakochanych, już wiedzą co dzieje się pomiędzy nimi. Czy przyjdzie im do głowy żeby przez megafon, główną ulicą ogłaszać to co czują, na pewno nie. Siedzą cicho, bo jeśli obojgu taki stan pasuje, to są szczęśliwi, ale byle co może to zepsuć. Wrócę jeszcze do mojej propozycji. Jeśli masz lepszy pomysł na tę zwrotkę, podziel się nim, a ja przemyślę :)      
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...