Bruno Wątpliwy Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2010 Opuszkiem słowa zaczynam rozmowę Pieszczotą ledwo dotkniętą Muśnięciem, prośbą, dźwiękiem cichym Czułością w myśli zamkniętą Strumieni twoich myśli słucham Drżących jak wiosny ruch pod lodem Powierzchni zdań, obcością skutej Bijącej nieufności chłodem Kształt twój rysuję w moim wnętrzu Barwami słów wypowiedzianych Mapę najskrytszych twoich pragnień Marzeń do końca nie nazwanych Omijam śpiące tajemnice W pałacu, duszy twej, pokojach Za nicią znaczeń słów podążam Ariadno przewodniczko moja
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2010 "Wzięły" mnie te dwa ostanie wiersze. Pozdrawiam.
Bruno Wątpliwy Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. One są właściwie najważniejsze, bez naprowadzania trudno trafić do celu. Pozdrawiam
Ela_Ale Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2010 Opuszka ma rodzaj żeński! Na szczęście. Bardzo sprawnie posługujesz się rytmem. Emocjonalnie, ładnie, ale czegoś muszę się przecież "czepnąć"...Skoro jest dobrze, to dlaczego nie pójść dalej? Czy nie warto podjąć próbę likwidacji zaimków do niezbędnej ilości? Policz, ile razy jest zaimek "twój" w różnych przypadkach. Nie za wiele? Może nie, ale... Pozdrowienia. E.
Bruno Wątpliwy Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Elu Ależ :-) ależ fajnie że "krytyka ostra zaśpiewana prosto w oczy" Zabiłaś mi ćwieka z tym/tą opuszkiem/opuszką sprawdzam w słownikach i wychodzi, że i rodzaj męski ma (sjp.pl/co/opuszka), a co do zaimków to trudniejsza sprawa. Może masz sugestie jak je zastąpić. Bo ja nie, dalibóg, nie. Dzięki wielkie! P.S. Ten spj.pl trzeba ręcznie wpisać bo forum nie pozwala wstawiać Linków
Ela_Ale Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2010 Występuje forma męska, lecz częściej akceptowana jest żeńska. W klasycznej literaturze czytałam o opuszce , a nie opuszku. Ale skoro istnieje dopuszczalna męska, pasuję (ale jednak mnie trochę razi). Zaimki- wiadome jest wszem i wobec, że łatwiej zrobić nowe niż poprawiać. Następnym razem ( a widzę, żeś płodnym poetą jest) troszkę je zminimalizuj. Pozdrawiam miło. E.
Bruno Wątpliwy Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. NIe pretenduje do bycia Poetą, to raczej ta forma wypowiedzi mnie uwodzi. Chyba przez swoją romantyczność. Ale dzięki za dobre słowo.
Rekomendowane odpowiedzi