Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Białe płatki

Rekomendowane odpowiedzi

W skrzydlatą wzlecę śnieżycę,
Za grzywę białą ją chwycę,
Szarego świata wspomnienie
W jasność kłębiastą zamienię.

Dam potargać się zamieci,
Żeby cząstki mojej duszy
Roztząsnęly się po świecie
Nikt już o mnie nie usłyszy

Kiedy śnieg po cichu prószy
Białe płatki - zda się róży.
Wiedz, że strzępy to mej duszy
- Obyś żył i kochał dłużej...

W drugiej strofce zamieniłabym szyk słów:" Dam się potargać zamieci" - aby utrzymać rytm. Pogubił się i w dalszych wersach - nawet na głos czytałam, by sprawdzić. W pierwszej: "za grzywę białą pochwycę". Rytm inaczej układa się w drugiej i trzeciej strofie w porównaniu z pierwszą. Końcówka jest niejasna. Strzępy duszy nie pasują mi do ostatniego wersu. Przykro mi, ale to nie jest Twój najlepszy wiersz. Nie czepiałabym się, gdybyś wcześniej nie podniósł poprzeczki oczekiwań. Pozdrowienia miłe. Elka. (Przepraszam, że trochę niezbornie próbowałam tłumaczyć moje wątpliwości)

Nie wiem dlaczego, może dzisiaj mam taki"bajkowy nastrój".Czytałam wnuczkowi bajeczki a ostatnią była"Pani zamieć".W niej co prawda chodzi o trzepanie poduszek, bo kiedy pierze z nich leci - to śnieg na ziemię pada."U mnie" temperatura +23 i trudno sobie nawet wyobrazić najdrobniejszy biały płatek.........ale głową bałam się wykonać najmniejszy ruch, jakaś mżawka "cy cuś" - zebrała mi się w oczach.Piękna ta Twoja"bajka".
Pozdrawiam serdecznie.M

Dużo lepiej czytałoby się ten wiersz w zimie. Ciągłość kochania nieadekwatna do ulotności płatków śniegu. Pomysł bardzo dobry ale konkluzja zagubiła się w zamieci. Pozdrowienia.