Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Nieogarniona

Rekomendowane odpowiedzi

Myśli nie nie zniewolisz,
Mój odwieczny wrogu.
Gdyby twej armii potęga,
Jej nie ogarniesz.
Ponad ziemię sięga.

Ptakiem w przestrzeni,aż ku niebu
wzlata,
Do oceanu sięga samej głębi.
I jak Duch Boży orłami skrzydlata,
Jest samą w sobie siłą i potęgi.

Choć uwikłana, z godnością umyka,
I nie niewoli żadna świata krata.
Potężna, twórcza,pokorna i cicha,
I jak Duch Boży ptakami skrzydlata.

Pozwól by światłem ogarnięta Bożym,
Służyła ludziom,według Twojej Woli.
Niechaj stokrotnie owoce pomnoży,
Aby na ziemi ulżyć ludzkiej doli..

Gdy fala myśli już dobije brzegu,
I stanie życia przede mną obrazem
Wspomnij o czasie,przystawałem w biegu,
Stosem bywała,darem i ołtarzem.

To dla niej wszechświat i drogi tajemne,
Ty,które tylko zawsze mogłaś czytać.
Ducha ofiary,wzniosłe i przyziemne,
O które Ciebie śmiałem tylko pytać

Józef Bieniecki

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Domysły Monika   Zaraz pani wytłumaczę na czym polega prawidłowe odbieranie kontekstów (czytanie myśli: ukrytych intencji - zamiarów), otóż to: czy pan pracuje? I wtedy w mojej głowie zaczyna błyskać czerwona lampka, bo: praca to wynagrodzenie i wynagrodzenie to lokal, takie mniej więcej metody stosuje sekta protestancka (chrześcijańska) - świadkowie jehowy - nie chodzi im o mnie, tylko: niech pani sama zgadnie, więc? Proszę nie odbierać tego osobiście: dałem pani tylko z góry wzięty przykład - najłatwiejszy z możliwych...   Łukasz Jasiński 
    • Poezja to sztuka Zaklęta w czasie   I próba operowania Słowem w ciekawy sposób   Aby ten jeden wiersz Dotarł do wielu osób   Pisany prosto od serca Bo przecież tak trzeba   Kochajcie piękną poezje O wielkie nieba!    
    • @Domysły Monika   I tu jest właśnie problem: nie potrafi pani odbierać kontekstów - nie widzi pani szczegółów w całości, pierwsza rozmowa miała charakter personalny, druga - była analizą społeczną, trzecia dotyczyła mnie - powiedziałem pani - jak żyję i co robię i jak żyję, pytanie: jakie ma pani wykształcenie - humanistyczne, a może - ścisłe? Czy wie pani może - co to jest - Podmiot Liryczny - w mowie wiązanej? Osoby romantyczne to ze swojej natury - osoby: narcystyczno-egoistyczne - wszystko odbierają w sposób osobisty, to tak jak u osób z zespołem Downa, teraz: przechodzimy do kolejnej części rozmowy - czy widziała pani kiedyś na żywo Wianki nad Wisłą - Niesamowity Spektakl Świętojański?   Łukasz Jasiński      Łukasz Jasiński 
    • @Konrad Koper@Nata_KrukDzięki za polubienie. Pozdrawiam.
    • @Łukasz Jasiński   ..."Wychodzi na to, iż pani jest bezczelna, roszczeniowa i nachalna i to jeszcze pragnie pani, aby ktoś panią utrzymywał we własnych czterech kątach - co pani w zamian da? To nic innego jak pasożytnictwo"...   ..." wolny wybór, ludzie, którzy nie mają żadnego wyboru i muszą obowiązkowo pracować - to z reguły źli pracownicy, celowo pracują wolno, niedbale, chaotycznie i popijają alkohol w ustronnych miejscach, mówię to z autopsji: jestem po trzech zawodowych pracach"...   Obie wypowiedzi są Twoje.  Łukasz Jasiński. Jaką powiedz mają one wspólną cechę ? Nie pracujesz pasożyt - pracujesz niewolnik.. Jak żyć ?

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Teoretyzować w zaciszu własnego intelektu stwarza życiu doskonałą formę....a życie Panie Łukaszu ewoluuje jest nieprzewidywalnie zmienne i my ssaki dwunożne odpowiadamy   -                                                  reakcją   która jest zgoła odmienna od tez, słów, przysięg, obietnic... Mając na uwadze tą zmienność która odmienia się przez niepewność powstaje strefa komfortu "bezpieczny azyl" do którego wcześniej czy później dotrze "intruz" i system padnie     
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...