Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Smoleński Lesie...

Rekomendowane odpowiedzi

O Smoleński Lesie, tak spragniony Polskiej krwi
Siedem dekad temu, jak i w te kwietniowe dni
Przynosisz ból i smutek nadwiślanskiej ojczyźnie
Niszcząc kwiat narodu, tworzysz rany na bliźnie

Spowity gęstą mgłą, artefakcie rosyjski
Pomimo iż daleki, jakże duszom polskim bliski
Przeszłość tworzy przyszłość, nader trafna ta sentencja
Gdy historia krąg zatacza
I znów rani nasze serca

Powiewa czarna wstęga na wietrze żałoby
Płoną smutne znicze, brzmi marsz pogrzebowy
Poraża nas ciszą ta trwająca chwila
Oddająca hołd twoim ofiarom z Katynia.

Kocham lasy, ale ten obrzydziliście mi do granic odruchu wymiotnego. Ileż gniotów mozna napisać o zmasakrowaniu ściółki leśnej chwastem polskiej polityki. Żal mi było tych ofiar jako ludzi, ale coraz bardziej żal mi tego forum, że musi tak okrutnie cierpieć z tego powodu. To kolejny niewyobrażalny gniot pisany ze łzami w oczach (chyba od krojenia cebuli). Przpraszam jeżeli byłem zbyt okrutny wobec nowego forumowicza który nie kuma objętości tego forum i ile jej pochłonęła ta tematyka i nie przeczytał wszytkich innych gniotów co może powstrzymało by go przed pisaniem kolejnego. To było żałosne. Zawsze twierdziłem że Katyń to kawał historii Polski ....nie obrzydzajcie mi tego.

Waldek, zapomniałeś o tolerancji, która nas wszystkich tu obowiązuje. Twój komentarz jest podobny w treści do niektórych wierszy JB; nasycony niezrozumiałą frustracją, nienawiścią i negacją wszystkiego, co nie jest stworzone na Twoje podobieństwo. Piszesz "wypociny", jak sam nazwałeś swoje wiersze, pozwól innym pisać "gnioty o zmasakrowaniu ściółki leśnej chwastem polskiej polityki" i nie utożsamiaj się z forum. Pozdrawiam autora, który oddał hołd ofiarom Katynia i Smoleńska w wierszu sercem pisanym.

Dla Jaj, nie masz za co przepraszać. Wiesz jestem nowy i nie znam dobrze jeszcze tego forum, ale sądzę, że gdybym siedział tu dłużej i przeczytał X wierszy na ten sam temat, to też by mi było niedobrze.
Eugeniusz: Dzięki za pozdrowienia.

Ogólnie prosiłbym, o opinię jak ten wiersz wygląda pod kątem technicznym pisania i czy robi jakieś, jakiekolwiek pozytywne wrażenie. Rozumiem, że czytaliście dużo tego typu "gniotów" , ale czy jakbyście dostali ten utwór jako jedyny, bez żadnych innych na forum, to czy Wam by się spodobał.

Takie tematy zawsze wydają się "smakowitym kąskiem" dla piszących wiersze.Są jednak trudnym wyzwaniem bo łatwo albo popaść w niepotrzebny patos,albo stworzyć wypocinę rymów częstochowskich.Ja,z tego powodu,chociaż świerzbiło pióro,nie zdecydowałam się na pisanie na ten temat.I całkowitą rację przyznaję,że za dużo tego.Na każdym portalu poetyckim aż gęsto od flag,żałobnych trenów i ociekającego krwią Katynia.Dlatego trudno oceniać jeden utwór o tej tematyce,kiedy przeczytało się już ich setki.To przytłacza.Ale nie zniechęcaj się...Trafiłeś po prostu w oklepany już temat. Pozdrawiam ciepło...:)