Jimmy_Jordan Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Pudełka stoją. to magazyn mojego smutnego wyrazu ja po przekroju. Otrzeźwiałem, albo mnie słowem otrzeźwiono. Nieważne. Śpiewać się chce: Wyciągaj rękę, nie przestań szukać nią wewnątrz wszyscy grzebiemy za życiem w jakimś ciemnym pudełku i biurko czasem nie różni się niczym od kruka i kruk od oka, które wydziobał. W końcu wyciąga się rękę jak zdobycz do słońca, to tylko poruszające się palce, lśniące paznokcie, próżnia, która musi być także przedmiotem, śpiewać się chce w jej obecności.
Judyt Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 "śpiewać się chcę"- odczytuję jako że z tego orzeźwienia, tudzież zmiany, wyjścia spod od.." biurka" . Dużo symboliki, ale zdaje się pozytywnej. " nie przestań szukać nią wewnątrz" - miłością, nadzieją, wiarą- tak czytam. Nawiązań wiele do biblijnych, choćby kruk przy Eliaszu. Można tak głębiej zaglądać do owego "pudełka" J. serdecznie
Jimmy_Jordan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj, dziękuję za wizytę i poświęcenie mi czasu. Ostatnio nie potrafię pisać wierszy i raczej nigdy tego nie umiałem, tym bardziej doceniam to, że zrobiłaś sobie tu przystanek. Zakładam, że takie teksty nie są najbardziej przypadającym czytającym typem wiersza. Nie kusiło Cię, żeby napisać w komencie kilka zdań typu: z czym do ludzi? co to ma w ogóle byC? i td. ? pozdrawiam i jeszcze raz dzięki, Jimmy
Ania_Ostrowska Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Oczywiście jak wpadłam na słowa "kruk" i "biurko" to byłam już w domu :) ale przyznam, że jestem pod wrażeniem, przy czym dla mnie wiersz wcale nie ma optymistycznego wydźwięku, wręcz przeciwnie - Ania
Jimmy_Jordan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. mi zgrzyta coś w pierwszej strofie, ale Ty Anka weź się! ;) Co to za temat na miniaturę, chyba będę musiał rzucić coś w stylu: jedni mieli łatwiejsze ;P. A tak na poważnie, to dzięki, że wpadałaś i dzięki, że to [u]tam[/u] jesteś "w domu", ja też od niedawna mam to poczucie, że mam własny kąt w tym internecie całym. Swoją drogą pytanie kapelusznika to świetna figura do analizy! Muszę sobie odświeżyć pana L.C. zdrówko i dzięki, Jimmy ps czekam z kapciami ;P
Judyt Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj, dziękuję za wizytę i poświęcenie mi czasu. Ostatnio nie potrafię pisać wierszy i raczej nigdy tego nie umiałem, tym bardziej doceniam to, że zrobiłaś sobie tu przystanek. Zakładam, że takie teksty nie są najbardziej przypadającym czytającym typem wiersza. Nie kusiło Cię, żeby napisać w komencie kilka zdań typu: z czym do ludzi? co to ma w ogóle byC? i td. ? pozdrawiam i jeszcze raz dzięki, Jimmy nie ma sprawy z tym czasem. Jest z pewnością zawiło i nie tak, że od razu po przeczytaniu wszystko się rozumie, czy też odbiera. Nie kusiło mnie ani trochę. J. serdecznie i nie ma za co
Ania_Ostrowska Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. mi zgrzyta coś w pierwszej strofie, ale Ty Anka weź się! ;) Co to za temat na miniaturę, chyba będę musiał rzucić coś w stylu: jedni mieli łatwiejsze ;P. A tak na poważnie, to dzięki, że wpadałaś i dzięki, że to [u]tam[/u] jesteś "w domu", ja też od niedawna mam to poczucie, że mam własny kąt w tym internecie całym. Swoją drogą pytanie kapelusznika to świetna figura do analizy! Muszę sobie odświeżyć pana L.C. zdrówko i dzięki, Jimmy ps czekam z kapciami ;P Odśwież, odśwież, warto:) Najlepiej w oryginale. "Kruk i biureczko" to wersja Słomczyńskiego ale mam też na półce inne tłumaczenie, wcześniejsze, Marianowicza - tam jest "Kruk i piórnik". Czy wiesz jak było u pana L.C.?
Jimmy_Jordan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 U L.C. było biurko. Why is a raven like a writing desk? zdrówko, Jimmy
Sfinks13 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Śpiewaj od rana, ładny i mądry wiersz serdecznie 13
Jimmy_Jordan Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, ale wolałbym, gdyby ktoś się naprawdę do czegoś w nim porządnie zębami przyczepił ;) i wyrywał kawały zdrówko, Jimmy
Rekomendowane odpowiedzi