Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Fałdy Czasu

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie wzrok nie ogarnie nad horyzontem,
Nikczemne pozy umysłów spętanie,
Tam myśli kolczaste spiskują z frontem
I tylko sacrum: tęskno mi Panie.

Gdzie grudy ziemi sczerniałe od serca,
Dłońmi spalone nieczyste wezwanie,
Tam cicha historia niczym morderca

Gdzie ślady bagnety pozostawiły,
Krew ciosająca jak myśli cykanie,
Tam zniknął w głębinie uśmiech mój miły

Gdzie martwe gruzy zostały grobowcem,
Nad skrycie chowane żalu doznanie,
Tam chore gwałty przysypane żywcem

Gdzie cnota zhańbiona Kraju ostała,
Wstęgą honoru roztropne kochanie,
Tam autobiografia dusz wzlatywała
I tylko sacrum: tęskno mi panie.

Gdzie mężne ciała nazwałem rodziną,
Rozpaczą pragnień tych marzeń oddanie,
Tam dom mój zabity prze ludzką winą

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Łukasz Jasiński że do bigosu należy dodawać grzyby prawdziwki a nie te zielone. A  palenie ziół nie zawsze jest dobre-pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• fatum   los co w gwiazdach zapisuje przyszłe dni  i niemrawo nabazgrolił tą niechcianą dolę  tak znienacka trzepnął  zamyślone życie powykrzywiał dziwne sny czy otworzył nowe drzwi...   z przenaczeniem  nie ma kpin   ************   Grudzień 2024
    • Poszukiwań ciąg dalszy. W poniższym fragmencie o ozdobach Bożonarodzeniowych, zwanych również kolędami. To już bliżej, chociaż jeszcze nie potwierdzenie.   "Ozdoby z opłatka zawieszone nad stołem wigilijnym miały zapewnić szczęście i powodzenie w nadchodzącym roku. Również światy, którymi dekorowane były zawieszane u sufitu podłaźniczki wykonane były z kolorowego ciasta opłatkowego. Pozostawiano je w izbach, zawieszone u stragarza, w pobliżu ołtarzyka domowego lub przy obrazach z wizerunkami świętych, dopóki nie uległy zniszczeniu co miało miało przedłużać dobroczynne działanie opłatków dla domu, mieszkańców i gospodarstwa. Wierzono, że jeśli muchy nie zjedzą tej ozdoby rok będzie urodzajny. W niektórych regionach ozdoby z opłatka wykonywano wcześniej, bezpośrednio po wizycie księdza z kolędą i dekorowano nimi izby. Na Podlasiu ozdoby te zwano były kolędami. Ozdoby z opłatków znane były od pierwszej połowy XIX w. na terenie całej prawie Polski,"   Źródło:

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ach, dziękuję!

Dziękuję! Brak wiary pomaga bardziej - w myśl zasady, że lepiej nie mieć oczekiwań i miło się zaskoczyć niż mieć oczekiwania i być później rozczarowanym Dzięki!
    • Witaj smutna pani zabłądziłaś może ty wyciągasz rękę pochylasz ramiona ja się w nich ułożę tulisz mnie do piersi coś mówisz do ucha szept wypłoszył myśli jesteś mój wybranek nie chcę tego słuchać jakoś wieje chłodem uśmiech zakazany głupie zadaję pytanie jak ty masz na imię samotność kochany
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...