Marcin B Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Mam 2 palące problemy i byłbym niezwykle wdzięczny, gdyby ktoś jeszcze tego wieczora choć trochę mi z nimi pomógł. 1. Musze znaleźć 2 wiersze z okresu 20-lecia międzywojennego. Ich treść jest nieistotna, ważne, żeby były to wiersze o regularnej budowie, np. sylabotoniczne i toniczne, najlepiej po jednym przykładzie z obu tych rodzajów, żeby różniły się budową. Tuwim, Iłłakowiczówna, Liebiert, cokolwiek, naprawdę nie potrafię nic dobrego wymyślić. 2. Mam następujący wiersz: "Rówieśnikom kameleonom" Brzdąkający ostrożnym cynizmem Uchodzący za dobrą monetę Czekający na mannę z nieba Gdzież mam myśleć o miłości ojczyzny My nawet jednej kobiety Nie umiemy kochać jak trzeba Zaprawieni w kłamstwie doskonale Niewiniątka udające zuchów Z kieszonkowym przekonań bagażem My już twarzy nie mamy wcale My mamy papierowe maski zamiast twarzy Chodzimy zrównoważeni i mali Nie gardzący dobrym obiadem A gdy późny zmierzch zakrzepnie w ołów Przechadzamy się pod latarniami I ograne płyty z końcem świata Nakręcamy gestem apostołów Andrzej Bursa Tutaj pojawia się kwestia analizy stylistycznej. Muszę wypisać pojawiające się tutaj środki stylistyczne i napisać o nich parę szczegółowych rzeczy, o których nie mam pojęcia. Rodzaj metafory, nośnik, temat, powiązanie i tego typu fachowe sprawy. Gdyby ktoś miał wolną chwilkę i pomógł przynajmniej z małą częścią tego zadania - byłbym dozgonnie wdzięczny.
Piotr_Płoszaj Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Oh, ty ;) A może byś wpadł na chwilę w czwartek- to i by się coś wspólnie wybrało. Co dwie głowy... ;)
Piotr_Płoszaj Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 1. Epitety- (ja) Brzdąkający, uchodzący, czekający, udające niewiniątka, gardzący (epitet imiesłowowy); Miłość ojczyzny (rzeczownikowy); jedna kobieta (w zależności od klasyfikacji części mowy-liczebnikowy, bądź przymiotnikowy); (my) zaprawieni doskonale (w zależności od klasyfikacji części mowy- czasownikowy + przysłówkowy, bądź przymiotnikowy + przysłówkowy), bagaż przekonań (rzeczownikowy, metaforyczny), kieszonkowy bagaż (przymiotnikowy), papierowe maski (przymiotnikowy), (my) zrównoważeni, mali (przymiotnikowy), późny zmierzch (przymiotnikowy, metaforyczny ), ograne płyty (przymiotnikowy), gest apostołów (rzeczownikowy), dobry obiad (przymiotnikowy) Porównanie- nie umiemy kochać jak trzeba (cienkie to porównanie, no ale porównanie- do tego jak należy kochać), My już twarzy nie mamy wcale My mamy papierowe maski zamiast twarzy ( porównanie zaprzeczone), 2. Metafora- (podmiot domyślny My) synekdocha (zasada pars pro toto), (my) uchodzący za dobrą monetę, czekający na mannę z nieba (metonimia), (my) zaprawieni (metonimia), zaprawieni w kłamstwo (metonimia), bagaż przekonań (metonimia), zmierzch zakrzepnie w ołów (metonimia), płyty z końcem świata (? Chyba coś w kierunku metonimii) nakręcamy płyty (metonimia), gest apostołów (metonimia) 3. Peryfraza- w sumie to cały tekst jest jedną wielką peryfrazą ;) np. późny zmierzch zakrzepnie w ołów, Przechadzamy się pod latarniami I ograne płyty z końcem świata Nakręcamy gestem apostołów, 4. Hiperbola- odnosi się do całego tekstu ( w sensie zbrutalizowania czynów- Zaprawieni w kłamstwie, Niewiniątka udające zuchów, płyty z końcem świata Nakręcamy gestem apostołów) 5.Alegoria- manna z nieba, 6. Ironia- Chodzimy zrównoważeni i mali Nie gardzący dobrym obiadem, Niewiniątka udające zuchów 7. Inwersja- Zaprawieni w kłamstwie doskonale Niewiniątka udające zuchów Z kieszonkowym przekonań bagażem 8.Anafora- my, powtórzenie (twarz) 9.Pyt. retoryczne- Gdzież mam myśleć o miłości ojczyzny To tyle jak na razie. Serdeczności wielkiej ;) Piotrek
Rekomendowane odpowiedzi