Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Pomoc

Marcin B

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 palące problemy i byłbym niezwykle wdzięczny, gdyby ktoś jeszcze tego wieczora choć trochę mi z nimi pomógł.

1. Musze znaleźć 2 wiersze z okresu 20-lecia międzywojennego. Ich treść jest nieistotna, ważne, żeby były to wiersze o regularnej budowie, np. sylabotoniczne i toniczne, najlepiej po jednym przykładzie z obu tych rodzajów, żeby różniły się budową. Tuwim, Iłłakowiczówna, Liebiert, cokolwiek, naprawdę nie potrafię nic dobrego wymyślić.

2. Mam następujący wiersz:

"Rówieśnikom kameleonom"

Brzdąkający ostrożnym cynizmem
Uchodzący za dobrą monetę
Czekający na mannę z nieba
Gdzież mam myśleć o miłości ojczyzny
My nawet jednej kobiety
Nie umiemy kochać jak trzeba

Zaprawieni w kłamstwie doskonale
Niewiniątka udające zuchów
Z kieszonkowym przekonań bagażem
My już twarzy nie mamy wcale
My mamy papierowe maski zamiast twarzy

Chodzimy zrównoważeni i mali
Nie gardzący dobrym obiadem
A gdy późny zmierzch zakrzepnie w ołów
Przechadzamy się pod latarniami
I ograne płyty z końcem świata
Nakręcamy gestem apostołów

Andrzej Bursa

Tutaj pojawia się kwestia analizy stylistycznej. Muszę wypisać pojawiające się tutaj środki stylistyczne i napisać o nich parę szczegółowych rzeczy, o których nie mam pojęcia. Rodzaj metafory, nośnik, temat, powiązanie i tego typu fachowe sprawy.

Gdyby ktoś miał wolną chwilkę i pomógł przynajmniej z małą częścią tego zadania - byłbym dozgonnie wdzięczny.

• 2 tygodnie później...

1. Epitety- (ja) Brzdąkający, uchodzący, czekający, udające niewiniątka, gardzący (epitet imiesłowowy);
Miłość ojczyzny (rzeczownikowy); jedna kobieta (w zależności od klasyfikacji części mowy-liczebnikowy, bądź przymiotnikowy); (my) zaprawieni doskonale (w zależności od klasyfikacji części mowy- czasownikowy + przysłówkowy, bądź przymiotnikowy + przysłówkowy), bagaż przekonań (rzeczownikowy, metaforyczny), kieszonkowy bagaż (przymiotnikowy), papierowe maski (przymiotnikowy), (my) zrównoważeni, mali (przymiotnikowy), późny zmierzch (przymiotnikowy, metaforyczny ), ograne płyty (przymiotnikowy), gest apostołów (rzeczownikowy), dobry obiad (przymiotnikowy)
Porównanie- nie umiemy kochać jak trzeba (cienkie to porównanie, no ale porównanie- do tego jak należy kochać), My już twarzy nie mamy wcale
My mamy papierowe maski zamiast twarzy ( porównanie zaprzeczone),
2. Metafora- (podmiot domyślny My) synekdocha (zasada pars pro toto), (my) uchodzący za dobrą monetę, czekający na mannę z nieba (metonimia), (my) zaprawieni (metonimia), zaprawieni w kłamstwo (metonimia), bagaż przekonań (metonimia), zmierzch zakrzepnie w ołów (metonimia), płyty z końcem świata (? Chyba coś w kierunku metonimii) nakręcamy płyty (metonimia), gest apostołów (metonimia)
3. Peryfraza- w sumie to cały tekst jest jedną wielką peryfrazą ;) np. późny zmierzch zakrzepnie w ołów, Przechadzamy się pod latarniami
I ograne płyty z końcem świata Nakręcamy gestem apostołów,

4. Hiperbola- odnosi się do całego tekstu ( w sensie zbrutalizowania czynów- Zaprawieni w kłamstwie, Niewiniątka udające zuchów, płyty z końcem świata
Nakręcamy gestem apostołów)
5.Alegoria- manna z nieba,
6. Ironia- Chodzimy zrównoważeni i mali
Nie gardzący dobrym obiadem, Niewiniątka udające zuchów
7. Inwersja- Zaprawieni w kłamstwie doskonale
Niewiniątka udające zuchów
Z kieszonkowym przekonań bagażem
8.Anafora- my, powtórzenie (twarz)
9.Pyt. retoryczne- Gdzież mam myśleć o miłości ojczyzny

To tyle jak na razie. Serdeczności wielkiej ;)
Piotrek