Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na ekranie ultrasonografu
trajektoria domina wprawia w ruch
kolejny klocek
dopasowuje się do układanki

związek przyczyna skutek eksplozja
bo nie wolno się bawić zapałkami
cudzych rzeczy się nie bierze
na półce tabu kusi

zakazany owoc z ręki Ewy
zjadłbym nawet własną duszę
się należy po równo jak w socjalizmie
wszyscy byliśmy ulani z jednej gliny

dzisiaj świat biega bez smyczy

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

dokładnie tak Krysiu, dobrze że się rozumiemy:))
pozdrawiam
r
cieszę się, że trafiłam :)
wiesz jak to nazywam?
nadawanie na tych samych falach :)

miłego dnia z weną :)))
mimo że morze wzburzone
mimo że może ucichnie
to fale rozbiją się o stopy
które prowadzą za horyzont
marzeń o lepszym jutrze

tak misie:)
najlepszego
Opublikowano

nie wiem , co powiedzieć ale ten wiersz kojarzy mi sie ze złem kontroli umysłu , więc zamilczę tymi słowami

głosi wolność słowa,
lecz za kagańcami woła

serdecznie aha ta inwersja jest niepotrzebna ,, się należy" brzydko brzmi należy się i tak nic to nie zmieni z wyjątkiem płynności dla czytającego

be

Opublikowano

oj niestety taka prawda
:) ale bez może przesadnej propagandy

bardzo to dobre P.B.
puenta
znależć się w korkach, jak na jakiejś tablicy rozdzielczej

pozdrawiam serdecznie
:))))
Opublikowano

oj niestety taka prawda
:) ale bez może przesadnej propagandy

bardzo to dobre P.B.
puenta
znależć się w korkach, jak na jakiejś tablicy rozdzielczej

pozdrawiam serdecznie
:))))
prawda jest raz orłem by za chwilę być reszką, więc nie wiem co jutro spadnie na ziemię
za dobre dziękuję
r

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Annna2 powiem prawdę nawet mi do głowy nie przyszło zaglądać do Parlickiego. Na spotkaniach ktoś się powoływał w dyskusjach a mi to przepływało   Barańczak: W 1981 r. wyjechał do Stanów Zjednoczonych i rozpoczął pracę na Uniwersytecie Harvarda, gdzie objął katedrę języka i literatury polskiej im. A. Jurzykowskiego na wydziale slawistyki. Był członkiem Polskiego Towarzystwa Naukowego na Obczyźnie, współredagował Zeszyty Literackie wydawane w Paryżu. W latach 1986–1990 był także redaktorem naczelnym „The Polish Review”, kwartalnika wydawanego przez PIASA   Parlicki:Wykładał w Instytucie Spraw Publicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego, na Wydziale Rehabilitacji Ruchowej Akademii Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie i na Wydziale Humanistycznym Wyższej Szkoły Umiejętności im. Stanisława Staszica w Kielcach.   to nie znaczy, że ujmuję coś z wysokiej półki poezji p.Parlickiego - pisze fajnie, ale podejście Barańczaka jako inżynierowi jest mi bliższe i prostuję nie jest to produkt villanellopodobny ale villanella wg. p. Parlickiego  chylę czoła i przepraszam 
    • a mi się podoba i już  co tam średniówka i inne gadżety smutek ma zapach róż nie czepiaj się prawdy i poety   Aniu Aneczko Aniutko pisz i się nie martw ja jestem z Tobą
    • Gdyby ocenić sam wiersz. Jest on taki bardzo Twój. Ma własny taki cichy wyśpiew słów. Ale to nie vilanella. Pawlicki pisze ze średnicówką, jak najbardziej. Równo i czysto. I pięknie. Ja osobiście nie wiem doprawdy skąd ta pewnosć. Że klasyki są lepsze. Vilanelle i sonety świadczą o kunszcie a nie rzemiośle i klepaniu tych rymów, co przyjdze tylko do głowy. Czemuż ktoś kto tak słyszy i czuje sobą gwarę ma udawać jakiegoś wytwórcę podróbek dawnego stylu i firmy. Ja Cię kompletna Aniu nie rozumiem, co, komu i po co Ty chcesz udowodnić. Przepraszam. Pisz jak czujesz po prostu. Wiersze nie są by coś udowadniać wg mnie. Ale niestety, ta krytyka jest słuszna, rytm jest tu raczej osobliwy.  Takie wierszy Ani :) Pzdr

• @Annna2  Dziękuję, Anno, za ten cytat – bardzo celny i bliski temu, o czym pisałam. Rzeczywiście, uczciwość często nie przynosi korzyści, ale daje coś znacznie cenniejszego – wewnętrzny spokój. Może właśnie dlatego, choć nie zawsze się opłaca - warto. Bo dusza liczy inaczej niż świat. Pozdrawiam :) @wierszyki Dziękuję Ci bardzo - piękna, osobista interpretacja. Rzeczywiście, balans między złudzeniem a prawdą jest trudny, ale może właśnie w tym napięciu uczymy się kochać. Bardzo się cieszę, że wiersz Cię poruszył. Serdeczności :)
    • @Berenika97 Podoba mi się.  Pozdrawiam. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...