Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Wrażenia z Brackiej - plus zdjęcia

M._Krzywak

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj, (z poślizgiem związanym z podłączaniem nagłośnienia) odbył się wieczór Autorski znanej na krakowskiej scenie poetyckiej (i nie tylko) Bożeny Boby-Dygi. Postaci poetki, piosenkarki i aktorki nie muszę chyba bliżej przedstawiać - kto nie zna, niech wpisuje nazwisko w google. Jej wręcz magnetyczny urok przyciągnął wielu gości, niestety nie wszyscy się zmieścili, za to przepraszamy, to już siła fizyki i pojemności. Sam wieczór przemknął jak wicher - co już samo mówi za siebie, szczególnie, jeżeli chodzi o wieczór poetycki. Tutaj ogromną energią, pomysłem, humorem wykazał się prowadzący Jacek Sojan, u którego wielu prowadzących powinno odbierać lekcje. Mieliśmy okazje posłuchać i poezji i recitalu Bożeny, z akompaniamentem Macieja Zimka na akordeonie. Melodie byly autorstwa Bożeny, natomiast dwa uwory do wierszy "karczma" Boleslawa Leśmiana i "ballada o sumtliku" -pastisz na
Boleslawa Leśmiana autorstwa Witolda Zechentera były to nowe utwory
zrobione z Mackiem Zimką. Wiersze obecnego na sali Stanisława Stabro pochodzą z repertuaru Bożeny Boby-Dygi i Grzegorza Paulusa, zostały one wykonane w nowej aranżacji.
Część wierszy Bożeny czytali: Joanna Bąk, Marta Półtorak i Michał Krzywak. Ja mam nadzieję, że Jacek jak wróci ze swojego wieczoru, którego gościem jest Stefan Rewiński dopisze słów kilka.
Ja ze swojej strony dziękuje Bożenie za to, że jest, dziękuje Magdzie Cieplińskiej, menedżerce "Cieplarni" za pomoc, "Staremu Portowi" za udostępnienia nagłośnienia i co najwazniejsze - wszystkim przybyłym. Kto nie był, niech żałuje, ale praktycznie "Cieplarnia" zarezerwowana jest do końca stycznia.

A tutaj krótka galeryjka. Autorem zdjęć jest już nasz stały fotograf - Michał Sułowski. Film ze spotkania powstanie dzięki Tadeuszowi Oratowskiemu, ale to pewnie trochę czasu minie, zanim się złoży materiał.

www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=44373&fotogaleria=159&strona=0