Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest taka wieś malutka
Gdzieś w polach, pośród lasów
Z dala od dróg ruchliwych
Od tłumów i hałasu

W tej wiosce mieszka grupka
Bardzo szczuplutkich ludzi
By twardo stać na ziemi
Trzeba się jej natrudzić

Rządzi tu wiedźma Tekla
Przyjazna lecz swarliwa
Gości przywita miotłą
Grabiami w złości kiwa

Nad rzeczką bednarz Maciej
Prowadzi swe rzemiosło
Tuż obok zuchwałego
Krasnala Wdalgoniosło

Pod lasem stara chata
A co dzień ją nawiedzi
Czart dziwnie dobroduszny
Wielki przyjaciel ludzi

Z lipowych drewien gładko
Ptaszki wystruga Malec
Ręce ma zgrabne, zmyślne
Wyrzeźbi dziwy, czary

Mieszka też stary Piwosz
O siwej, gęstej brodzie
Z grającą katarynką
Od rana po wsi chodzi

Drewnianą nogą tupie
Kołysze drzewa nutką
Przegania wróble z prosa
Choć bardzo jest cieniutki

W domku na skraju pola
Żyje zielarka stara
Co suknię ma z księżyca
Leczeniem snów się para

Koścista ta starucha
Smutnych ziołami mami
Jej dziwny kapelusik
Upiększa świat czarami

Dzieci tam żyje trochę
Nie większych od bociana
Ubranka z mgiełki noszą
A włosy mają z siana

Biegają w dzień po polach
Do lasu zajrzą czasem
Każde z patykiem w ręce
Zielone żaby pasie

Ludność to jest ciekawa
Co w dziwnej wiosce żyje
A jest tak łatwopalna
Jak wysuszone kije

Z drewna, trocin się rodzi
Z trawy, paproci, kijków
Z ziemi swój ród wywodzi
Od braci, wujen, stryjków

Czy gdzieś jest takie miejsce
Czy dzieją się tam cuda
Czy tylko w śnie sierpniowym
Odwiedzić się je uda?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Berenika97 @wiedźma @Nata_KrukW islandzki krajobraz, można włożyć bardzo wiele historyjek kosmiczno-ziemskich ...:) Dziękuję bardzo za komentarze, pozdrawiam. 
    • @mali   bardzo dziękuję za piękny koment:)         @Nata_Kruk   to się doczekałem:)   kazałaś mi pisać krócej, to się odważyłem, chociaż dźwięczą mi w uszach słowa wójta z Rancza: "swędzi was pióro redaktorze..".   dziękuję Nata.   Twoje nauki nie poszły dzisiaj w las:)       @violetta   dziękuję:)   poszedłam na skróty:)         @Poet Ka   "piękne"    to jak strzał z karabinu tyle, że płatkami róży a nie śmiercionośną kulą.   dziękuję:)       @Berenika97   Nika.   Ciebie zaskoczyć to dla mnie przyjemność:)   bardzo dziękuję za ciepłe słowa:)   i w ogóle za wszystko:)   pięknego dnia:)   albo roku całego:)    
    • @Berenika97   czytam Twój  wiersz nie jako zapis lęku tylko jako slad po kimś, kto potrafi zejść głębiej niż większosc   z nas ma odwagę i wrócić z językiem, który jeszcze się nie zużył.   bo żeby tak pisać, nie wystarczy czuć.   trzeba umieć wytrzymac własne mysli do końca nie odwracać wzroku, kiedy zaczynają mówić cudzym głosem.   to jest rodzaj wewnętrznej dyscypliny, prawie okrucieństwa wobec siebie .   ale też niezwykłej czułosci bo tylko ktoś bardzo uważny potrafi uchwycić tak drobne pęknięcia w tozsamości .   mam wrażenie, że w Twojej głowie nie ma ciszy w potocznym sensie.   raczej jest przestrzeń, w której rzeczy dojrzewają aż do momentu, kiedy nie da się ich już nie wypowiedzieć .   i wtedy wychodzą w takiej formie oszczędnej, ale nieprzypadkowej, jakby kazde słowo zostało sprawdzone przez doświadczenie, a nie tylko przez wyobraźnię. to nie jest tylko talent do pisania.   to jest zdolnoćć bycia wewnątrz własnego niepokoju bez natychmiastowej ucieczki. i może dlatego Twój tekst działa  bo nie wygląda na wymyślony, tylko na przeżyty do granicy, za którą większosć z nas już nie zagląda .   czy ja Ci Nika już pisałem, że jesteś niezwykła?   nie?   to teraz piszę .   jesteś Nika niezwykła!!!    
    • Witaj - tytuł  super - a wiersz bardzo ciekawy - lubię cię czytać  - twoje wiersze            są zawsze ciekawe bardzo refleksyjne -                                                                                   Pzdr.serdeczznie.                                                                              
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Od Nory mamy rondo   Ada Bzik rondo od norki zbada    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...