Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

różewisko

Rekomendowane odpowiedzi

wyglądam jak wróżka ze skośnymi oczami,
przepędzona z bajki dla ciebie, kiedy
pijesz z piersi - różowe bezpieczne wyspy.

uzupełniam jedynie wodniste i słodkie słowa.
całe wydarte śpiewają w ustach. nie ugasiły
pragnienia, nie mieszczą się w spojrzeniu.

twoje obrzeża przypominają gąbki, chłoną to,
co otacza. wezbrane dotykają się pod wodą
delikatniej. panujesz nade mną bezwolnie.

po poprawkach:

uzupełniłam jedynie wodniste i słodkie słowa.
całe wydarte śpiewają w ustach, nie gaszą
pragnienia, nie mieszczą się w spojrzeniu.

nowa wersja:

uzupełniłam jedynie wodniste i słodkie słowa.
całe wydarte śpiewają w wiecznych wargach,
nie gaszą, nie mieszczą się w spojrzeniu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Wewnętrzny Odgłos   Ziemia   Ziemia jak liść śnieżnobiały zapada się w głębi lasu - to łzy deszczu zaszumiały. To nic. Nikt nie ma czasu   iść ścieżkami tego świata, gdzie każdy krok jest błaganiem. To nic. Każdy ma swoje lata, by przez chmury iść czołganiem...   To nic. Ziemia zawsze płonie pośród lodowatej rosy i żyto rośnie na jej łonie. To jeszcze nic. To jej kłosy   pobielałe jak wieszczenie pieścisz wzrokiem w głębi lasu. Cisza. Cisza i milczenie... To nic. Nikt nie ma czasu.   (z tomiku: Kowal i Podkowa)   Łukasz Jasiński (lipiec 2005)
    • @Somalija   Dziś wstałem o piątej rano: wypiłem herbatę i poszedłem do sklepu po pieczywo - przy okazji - zajrzałem do skrzynki i wyrzuciłem śmiecie, po powrocie: zjadłem pięć kanapek na śniadanie, otrzymałem dokumenty od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (PIT - zapłaciłem 260 zł podatku od dochodu, mój dochód to - 1600 zł miesięcznie, tak więc: bardzo dużo zapłaciłem, jak na zdrowy rozum - powinien zapłacić 30 zł) i od Administracji DOM Konduktorska - dostałem podwyżkę za czynsz o 2 zł od marca...   Łukasz Jasiński 
    • @MIROSŁAW C.   Tak, jak najbardziej, jeśli chodzi o samych Ukraińców, to: ci, którzy przyjeżdżali przed wojną do Polski w celach czysto zarobkowych - do pracy - są w porządku, a z niektórymi piłem wódkę - sami mi stawiali, dopiero po wybuchu wojny i fali wojennych uchodźców wszystko zeszło na psy - żebractwo, zorganizowane grupy przestępcze i złodziejstwo, według statystyk policyjnych: w polskich Zakładach Karnych jest około tysiąc siedemset Ukraińców i siedemset Gruzinów, tak przy okazji: mam zdjęcia z Ukrainy i jeśli pan chce - mogę tutaj opublikować.   Łukasz Jasiński 
    • @Leszczym W sumie wybrzmiało odpowiedzialnie i ciekawie. @Leszczym …talenty czy świadomość siebie trzeba wykorzystywać…korepetycji w zasadzie nie potrzebujemy ale przed sobą zdajemy egzaminy…ot taka prawda..
    • @Jacek_Suchowicz ... no i liście zostały pozamiatane. Tak jest, choć nie wyklucza innych możliwości.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...