teresa943 Opublikowano 21 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 chciałabym ochrą malować pospolitość zbłękitnić poranki zatrzymując słońce kwitnąć oranżowo sypać okruszki jesiennym ptakom urokliwymi barwami zanim zeszronią się przed zimą napalić w starym piecu żywicą obłaskawiając winę za późnojesienną miłość odważnie wznieść toast winem bez winy z tobą smakować
MelaniaG Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 wierszyk teres, pycha :)))
teresa943 Opublikowano 21 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o, dziękuję Melanio :) cieszę się, że smakuje :) pozdrawiam ciepło - Krystyna
MelaniaG Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o, dziękuję Melanio :) cieszę się, że smakuje :) pozdrawiam ciepło - Krystyna teres :) to twój pycha wierszyk, mnie spuchlizny od pychy nie bardzo :)
teresa943 Opublikowano 21 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o, dziękuję Melanio :) cieszę się, że smakuje :) pozdrawiam ciepło - Krystyna teres :) to twój pycha wierszyk, mnie spuchlizny od pychy nie bardzo :) "spuchlizny od pychy nie bardzo"?...teraz to już zupełnie nie rozumiem, ale dziękuję za wizytę i czytanie :)
aluna Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 No i tak smakuje miłość...poezji Twojej nigdy dość! Serdeczności samych! Ania
Pan_Biały Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bawisz się słowem (zbłękitnić) i dobrze dla wiersza i te Twoje palety barw z oranżem się podobają :) w całości pozdrawiam r
teresa943 Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję serdecznie :)) pozdrawiam - Krystyna
teresa943 Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi, że czytasz i nigdy nie masz dość :)) dziękuję Aniu. Cieplutko pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bawisz się słowem (zbłękitnić) i dobrze dla wiersza i te Twoje palety barw z oranżem się podobają :) w całości pozdrawiam r hehe...lubię kolory nie tylko na palecie, ale i w najzwyklejszym życiu; barwy naprawdę są...nawet poprzez szarość można "dostrzec" błękit, jeśli się patrzy okiem malarza :)) fajnie, że Ci się podobają "oranże" ... są symbolem słonecznego ciepła :)) a "błękit"? ech, to "siódme" niebo :))) dziękuję w cieple barw ślę pozdrowienie - Krysia
MelaniaG Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. teres :) to twój pycha wierszyk, mnie spuchlizny od pychy nie bardzo :) "spuchlizny od pychy nie bardzo"?...teraz to już zupełnie nie rozumiem, ale dziękuję za wizytę i czytanie :) nie wiem jak ci to Krysiu wytłumaczyć, , bo u ciebie 1 os lp ...tak na moje po prostu wyczucie :))))) cytuję 'obłaskawiając ..winę ... winem bez winy ' jest czymś jak hipokryzja i nawet z tymi kolorytami brzmi właśnie pysznie, ale nie w sensie smaku, tylko i śmiesznie :))) rozumiem, że nie rozumiesz Krysiu, och wysiłek jest ważny hi, hi,hi, :) ale bardzo cię pozdrawiam Melania G.
teresa943 Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "spuchlizny od pychy nie bardzo"?...teraz to już zupełnie nie rozumiem, ale dziękuję za wizytę i czytanie :) nie wiem jak ci to Krysiu wytłumaczyć, , bo u ciebie 1 os lp ...tak na moje po prostu wyczucie :))))) cytuję 'obłaskawiając ..winę ... winem bez winy ' jest czymś jak hipokryzja i nawet z tymi kolorytami brzmi właśnie pysznie, ale nie w sensie smaku, tylko i śmiesznie :))) rozumiem, że nie rozumiesz Krysiu, och wysiłek jest ważny hi, hi,hi, :) ale bardzo cię pozdrawiam Melania G. Melanio, rozumienie kryje się w charakterze człowieka, jeden widzi wszędzie to, co chce widzieć, a inny po prostu widzi to, co jest, patrząc oczami dziecka (bez podtekstów)...także pisze tak jak czuje ...a "wino i wina" w tym tekście to tylko poetycka gra słów, metafora ...warto się odwołać do słów św. Augustyna "kochaj i rób, co chcesz"...to taka miłość ewangeliczna, która kochając nikomu nie wyrządza krzywdy, ale...och, zapędziłam się; oczywiście Czytelnik ma prawo odbierać tak jak czuje...i za to Ci dziękuję, nawet za znależienie "pychy" w wierszu :))))) aha, jeszcze pl w 1os. - tak w literaturze bywa ...autor-mężczyzna np. pisze "obudziłem się zlany potem...", co wcale nie znaczy, że pisze o sobie; wiersze też nie muszą być biografią autora; Miłego dnia! Krystyna
MelaniaG Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie wiem jak ci to Krysiu wytłumaczyć, , bo u ciebie 1 os lp ...tak na moje po prostu wyczucie :))))) cytuję 'obłaskawiając ..winę ... winem bez winy ' jest czymś jak hipokryzja i nawet z tymi kolorytami brzmi właśnie pysznie, ale nie w sensie smaku, tylko i śmiesznie :))) rozumiem, że nie rozumiesz Krysiu, och wysiłek jest ważny hi, hi,hi, :) ale bardzo cię pozdrawiam Melania G. Melanio, rozumienie kryje się w charakterze człowieka, jeden widzi wszędzie to, co chce widzieć, a inny po prostu widzi to, co jest, patrząc oczami dziecka (bez podtekstów)...także pisze tak jak czuje ...a "wino i wina" w tym tekście to tylko poetycka gra słów, metafora ...warto się odwołać do słów św. Augustyna "kochaj i rób, co chcesz"...to taka miłość ewangeliczna, która kochając nikomu nie wyrządza krzywdy, ale...och, zapędziłam się; oczywiście Czytelnik ma prawo odbierać tak jak czuje...i za to Ci dziękuję, nawet za znależienie "pychy" w wierszu :))))) aha, jeszcze pl w 1os. - tak w literaturze bywa ...autor-mężczyzna np. pisze "obudziłem się zlany potem...", co wcale nie znaczy, że pisze o sobie; wiersze też nie muszą być biografią autora; Miłego dnia! Krystyna Pewnie z tego powodu, jakoś tak 'człowiekowo' rzuca się w moje łocki to co piszesz. Może ze względu na twoje inne wyostrzone zmysły '))) lepiej pisać za siebie ze swojego punktu widzenia 88888-), patrzenia przez siebie :)), a nie to peel czy peelka ci mówi.... pilek czy pilka nie umie pisać ;);)))))? Spróbuj, dobrze ci radzę :D;D;D. Pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Melanio, rozumienie kryje się w charakterze człowieka, jeden widzi wszędzie to, co chce widzieć, a inny po prostu widzi to, co jest, patrząc oczami dziecka (bez podtekstów)...także pisze tak jak czuje ...a "wino i wina" w tym tekście to tylko poetycka gra słów, metafora ...warto się odwołać do słów św. Augustyna "kochaj i rób, co chcesz"...to taka miłość ewangeliczna, która kochając nikomu nie wyrządza krzywdy, ale...och, zapędziłam się; oczywiście Czytelnik ma prawo odbierać tak jak czuje...i za to Ci dziękuję, nawet za znależienie "pychy" w wierszu :))))) aha, jeszcze pl w 1os. - tak w literaturze bywa ...autor-mężczyzna np. pisze "obudziłem się zlany potem...", co wcale nie znaczy, że pisze o sobie; wiersze też nie muszą być biografią autora; Miłego dnia! Krystyna Pewnie z tego powodu, jakoś tak 'człowiekowo' rzuca się w moje łocki to co piszesz. Może ze względu na twoje inne wyostrzone zmysły '))) lepiej pisać za siebie ze swojego punktu widzenia 88888-), patrzenia przez siebie :)), a nie to peel czy peelka ci mówi.... pilek czy pilka nie umie pisać ;);)))))? Spróbuj, dobrze ci radzę :D;D;D. Pozdrawiam myślę, że się nie rozumiemy, w liryce zawsze jest "podmiot liryczny" a autor nie ma obowiązku informować, czy z nim sie utożsamia czy też nie, ale jeszcze raz dziękuję za czytanie :), natomiast jeśli się nie podoba wiersz (nie ja, bo tu o wiersz chodzi), to możesz po prostu ...nie czytać... pozdrawiam
MelaniaG Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pewnie z tego powodu, jakoś tak 'człowiekowo' rzuca się w moje łocki to co piszesz. Może ze względu na twoje inne wyostrzone zmysły '))) lepiej pisać za siebie ze swojego punktu widzenia 88888-), patrzenia przez siebie :)), a nie to peel czy peelka ci mówi.... pilek czy pilka nie umie pisać ;);)))))? Spróbuj, dobrze ci radzę :D;D;D. Pozdrawiam myślę, że się nie rozumiemy, w liryce zawsze jest "podmiot liryczny" a autor nie ma obowiązku informować, czy z nim sie utożsamia czy też nie, ale jeszcze raz dziękuję za czytanie :), natomiast jeśli się nie podoba wiersz (nie ja, bo tu o wiersz chodzi), to możesz po prostu ...nie czytać... pozdrawiam Tu nie chodzi o czytanie i podawanie obowiązku ;)))) ty traktujesz, traktujesz obowiązkiem utożsamianie sie z pilusią lub pilusiem.... hohoho ... to dobrze wiesz i chyba to akurat pojmiesz dlaczego czytam ... bo nie utożsamiam się w te kluchy, które bezpolotnie próbujesz wyciskać choć starania masz ponad możliwości, mówię o tej ciasnej formie wiersza. Takie wyrażam zdanie o samej formie wiersza, dla twojego nieprzymuszonego dobra :))) . Bo, jak ktoś pisze tak samo od dwóch lat trzy trzech, z ta samą forma naśladowczą , tzn. że się do tego pisania nie nadaje. Takie usłyszałam kiedyś zdanie promotorskie :))) na temat używalności i szkolenia własnych form wierszowych :))). A czytać i komenty wydawać od czasu do czasu będę z powodów ci znanych, o których wcześniej wspomniałam, czyli z tych samych, z powodu których ty piszesz ;)). Pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. myślę, że się nie rozumiemy, w liryce zawsze jest "podmiot liryczny" a autor nie ma obowiązku informować, czy z nim sie utożsamia czy też nie, ale jeszcze raz dziękuję za czytanie :), natomiast jeśli się nie podoba wiersz (nie ja, bo tu o wiersz chodzi), to możesz po prostu ...nie czytać... pozdrawiam Tu nie chodzi o czytanie i podawanie obowiązku ;)))) ty traktujesz, traktujesz obowiązkiem utożsamianie sie z pilusią lub pilusiem.... hohoho ... to dobrze wiesz i chyba to akurat pojmiesz dlaczego czytam ... bo nie utożsamiam się w te kluchy, które bezpolotnie próbujesz wyciskać choć starania masz ponad możliwości, mówię o tej ciasnej formie wiersza. Takie wyrażam zdanie o samej formie wiersza, dla twojego nieprzymuszonego dobra :))) . Bo, jak ktoś pisze tak samo od dwóch lat trzy trzech, z ta samą forma naśladowczą , tzn. że się do tego pisania nie nadaje. Takie usłyszałam kiedyś zdanie promotorskie :))) na temat używalności i szkolenia własnych form wierszowych :))). A czytać i komenty wydawać od czasu do czasu będę z powodów ci znanych, o których wcześniej wspomniałam, czyli z tych samych, z powodu których ty piszesz ;)). Pozdrawiam I na tym zakończmy tę polemikę, bo ja naprawdę nie mam czasu, Pani Melanio.
gabriel p. Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 miło jest, gdy się z kimś ma te wydarzenia smakować. szczególnie winem bez winy. dziękuję za optymizm :-) pozdrawiam :-))))
teresa943 Opublikowano 24 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gabrielu, głowa do góry...nigdy nie jest aż tak źle, by nie mogło być, choć ciut lepiej :) "szukajcie z znajdziedzie" :)))) - to odwieczna prawda! odwagi! zawsze są tacy, co też chcą pogawędzić...a potem ...może się urealnić nawet "wino bez winy" :) kto wie? warto zaryzykować :) to ja dziękuję za Twoją obecność cieplutko pozdrawiam wirtualnym winem...bez winy :-) Krysia
gabriel p. Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gabrielu, głowa do góry...nigdy nie jest aż tak źle, by nie mogło być, choć ciut lepiej :) "szukajcie z znajdziedzie" :)))) - to odwieczna prawda! odwagi! zawsze są tacy, co też chcą pogawędzić...a potem ...może się urealnić nawet "wino bez winy" :) kto wie? warto zaryzykować :) to ja dziękuję za Twoją obecność cieplutko pozdrawiam wirtualnym winem...bez winy :-) Krysia walczę i szukam, tylko coś mi chyba między palcami ucieka. ale ja z tych upierdliwych, i nie odpuszczę ;-) pozdrawiam i stuk kieliszkiem :-)))
teresa943 Opublikowano 24 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gabrielu, głowa do góry...nigdy nie jest aż tak źle, by nie mogło być, choć ciut lepiej :) "szukajcie z znajdziedzie" :)))) - to odwieczna prawda! odwagi! zawsze są tacy, co też chcą pogawędzić...a potem ...może się urealnić nawet "wino bez winy" :) kto wie? warto zaryzykować :) to ja dziękuję za Twoją obecność cieplutko pozdrawiam wirtualnym winem...bez winy :-) Krysia walczę i szukam, tylko coś mi chyba między palcami ucieka. ale ja z tych upierdliwych, i nie odpuszczę ;-) pozdrawiam i stuk kieliszkiem :-))) i tak trzymaj!!! miłego wieczoru i "abyśmy" zawołaj :):))
Rekomendowane odpowiedzi