Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

do ciebie

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem powiedzieć ci tylko
że żyję swym życiem w nieświecie
oddycham powietrzem bez tlenu
i patrzę w dal wykłutymi oczyma

bo w piersi wciąż martwe serce
tłoczy krew w martwe ciało
i nie chce pozwolić mi umrzeć
choć wszystko już we mnie umarło

i tli się wciąż ogień piekielny
co zabił mnie dając mi życie
i zmusił by w zgniłej cuchnącej skorupie
ten trup żył trwając w niebycie.

9 października 2009

to, że stosujesz dużo "przegadanych" zwrotów. to tak jakbyś pisał rymy typu łzy, sny, bzy....

w poezji nie chodzi o to, żeby wszystko pokazać, ale aby ukryć coś w tym płótnie słów, a czytelnik mógł tam znaleźć i sens i siebie.

przemyśl jeszcze ten utwór, bo coś tam jest, ale w tym natłoku barwy są mało widoczne.

pozdrawiam :-)

dzięki wielkie za pomoc;) wiersz mimo wszystko zostanie w tej formie, myślę nad zmianą ostatniej części...tam coś nie gra. stosowanie zwrotów tzw. "przegadanych" jest moim zdaniem jak granie toccaty i fugi d moll BWV 565 Bacha...to jest utwór, który zna cały świat, jednakże w każdym wykonaniu zmienia się dźwięk, artykulacja, nacisk zostaje położony na inne frazy, każde wykonanie od kilkuset lat przynosi coś nowego, stąd nie widzę potrzeby narzucania na twórczość czy to poezje, czy muzykę czy malarstwo ograniczeń na zasadzie tworzenia czegokolwiek z rzeczy całkowicie nowych, nieznanych. jestem raczej za swobodą korzystania ze wszystkiego co jest dostępne;) na wiersz jest narzucona specyfika sytuacji w której powstawał i to może być pewne ograniczenie w zrozumieniu jego treści, a szególnie intencji autora. zawsze można podjąć próbę interpretacji..;PPP Dziękuję za wszelkie propozycje zmian i komentarze i pozdrawiam was i jeszcze raz dziękuję;D