Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Uwielbiałam Janosika. Zdarzyło mi się zobaczyć kwiczoła, ptaszka, który dokładnie tak się zachowywał jak opisałam. Tak niewiarygodne, a może właśnie dokładnie - imię tego szacownego rozbójnika.właśnie pochodzi od zachowania się tych ptaków.   Na osiołku według legendy jeździła królowa Bona na gzymsie na baszcie znajdującej się blisko sali balowej zamku w Nowym Wiśniczu. "Wybrańcom" nakazywała zrobić to samo na znacznie płochliwszym koniach i w ten sposób pozbawiała się niewygodnych dla niej ludzi. W tymże zamku jest obraz przedstawiający gęsiareczkę (właściwie - jest tylko dodatkiem do zamku), która została uwieczniona, a więc na zawsze pozostała na zewnątrz murów, nie jak w baśni braci Grimm, gdzie tryumfalnie powróciła jako żona i władcczyni.   Przepraszam za małą czytelność tekstu i dziękuję ;-)) Życzę udanych wakacji :-)   Może po prostu napisane nieco za bardzo "tylko dla siebie".  Bardzo dziękuję :-)   Również udanych wakacji @Poet Ka @karenka :-)
    • @karenka ... między nami jedno krzesło stało   spojrzeliśmy na siebie ciekawe komu się dostalo ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 
    • @jan_komułzykant „Co ci powiem, to ci powiem, ale ci powiem...” ... dziękuję za komentarz.  @Poet Ka Najcenniejszych rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze. Albert Einstein   Dziękuję za komentarz, pozdrawiam  
    • @Charismafilos   Sokół i cokół    Rzekł se sokół nie dla mnie cokół. Kiedy gromada ma na oku. Gumowe ucho, Bo za niedługo... Wrogowie stali będą wokół!
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...