Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmienna pogoda mgłą kryje ranek
moc swoją traci cicha, nocna zdrada
z hoteli chyłkiem zmyka kochanek
na łono swojej rodziny się skrada.

"Poranny ptaszek"co się pracy nie boi
powoli manhattańskie zasiewa chodniki
od psiarczyków z psami , aż się roi
- obudzone miasto wydaje okrzyki.

Drzwi do "szapy" zdobi jeszcze kłódka,
bezdomny ze schodów zbiera "manele",
nocka dla niektórych była bardzo krótka
oddechy rodaków mówią bardzo wiele!

Już pierwsze pomówienia pąki puszczają
osobisty kapitalizm świetnie się miewa,
skutki chandry w przekleństwach się czają,
ukrytym podstępem wkoło rozbrzmiewa.

Łowami sensacji dzionek zaczyna
- pozory i zdrada na każdym kroku,
wskazanie palcem - to twoja wina!!!
- tajemniczy "przyjaciel" pomaga z boku.

Tak codziennie, aż do znudzenia
wszechwładna logika obelżywa,
donosiciela chroni, a nagradza lenia,
lawiną chamstwa i brudu spływa.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

....to strona opisowa pewnej grupy ludzi pracujących w centrum swiatowego biznesu, luksusu i można napisać kultury....i moje obserwacje. Ostatnia zwrotka to podsumowanie ukrytej wojny nienawisci między pozornie zaprzyjaźnionymi ludźmi, którzy zdani są na siebie w czasie godzin pracy na budowie. Co chciałem przez to pokazać? - brak spójnosci narodowej. Oczywiscie jest to mini przykład, a jest ich wiele. Pozdrawiam.
Opublikowano

Obrazek marginalnego zakątka i wymowna pointa;
wiersz refleksyjny;
wniosłam warsztatowe sugestie, może coś z tego się przyda...

serdecznie pozdrawiam Franku :-)
Krysia
Dziękuję bardzo za komentarz i uwagi, ale tym razem z sugestii nie skorzystam, uważam, że forma przekazu wg. mnie jest dobra. Marginalny zakątek? - nie bardzo rozumiem. Pozdrawiam serdecznie.
Opublikowano

....to strona opisowa pewnej grupy ludzi pracujących w centrum swiatowego biznesu, luksusu i można napisać kultury....i moje obserwacje. Ostatnia zwrotka to podsumowanie ukrytej wojny nienawisci między pozornie zaprzyjaźnionymi ludźmi, którzy zdani są na siebie w czasie godzin pracy na budowie. Co chciałem przez to pokazać? - brak spójnosci narodowej. Oczywiscie jest to mini przykład, a jest ich wiele. Pozdrawiam.

Aha, a myślałam, że to wszystko przez nisko sikającego psa, tylko nie wiem czy w liczbie mnogiej czy nie. Wyglądało mi to na liczbę mnogą. Pozdrawiam
Opublikowano

Aha, a myślałam, że to wszystko przez nisko sikającego psa, tylko nie wiem czy w liczbie mnogiej czy nie. Wyglądało mi to na liczbę mnogą. Pozdrawiam
....każdy może mysleć jak uważa. Pozdrawiam.