Marek_Stasiuk Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 niebo sine jak zwichnięta kostka - lodu *wciąż szukam tytułu, nie do końca mi pasuje. Powiedzmy, że jest roboczy. mrs
Ania_Ostrowska Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 A czy haiku w ogóle powinno mieć tytuł? Chyba nie, bo to byłoby jak przedwczesne uchylenie drzwi :)
Marek_Stasiuk Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 W tym przypadku tytuł wydaje mi się częścią haiku. Proszę o dalsze sugestie. To mój debiut w haiku :) mrs
Ania_Ostrowska Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 W haiku jestem amatorem. Konkretnie pomocne mogą być wskazówki bardziej doświadczonych niż ja - radziłabym skorzystać np. z udzielanych na forum haiku (forum.haiku.pl). Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, ze jest kilka prostych, "żelaznych" zasad warsztatowych, których trzymanie się, zwłaszcza na początku, pomaga uchwycić istotę odrębności tej formy poezji. Jedną z nich jest unikanie porównań. Pozdrawiam i życzę wytrwałości - bo warto - Ania
Marek_Stasiuk Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 sine niebo życia zwichnięta kostka - lodu chyba lepiej mrs
Ann N.N. Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sednem Twojej miniaturki, jest metafora, abstrakcyjna "zwichnięta kostka lodu" Takich metafor nie uzywamy w haiku, ale opisujemy rzeczywisty obraz. Pozdrawiam
Marek_Stasiuk Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 sine niebo w drodze zwichnięta kostka - lodu O i nie ma metafor. :) mrs
patti patti Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 ja troszeczke nie rozumiem pozdrawaim:)
Rekomendowane odpowiedzi