Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

talent

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje się, że podmiot liryczny jest przekonany o niesłuszności tej jakże typowej porady "starszych" dla początkujących poetów. Świadczy o tym spójnik "a" na początku drugiej części oraz zwrot "porady w twoim stylu. Dla mnie wyraża on pogląd, że komuś, kto ma tytułowy talent, pisanie przychodzi samo, że musi tylko pisać i pisać jak najwięcej. I będzie pisać coraz lepiej. Że nieważne jest patrzenie na innych: prawdziwy talent tworzy sam coś nowego.

Jest z początku niedoceniany ("skrobie na serwetce"), a dopiero z czasem, a często pewnie po śmierci ("całe życie") ktoś dostrzega jego wielkość. Wtedy kończy na "wyższej półce".

Tyle powierzchownie i niestety, nie dostrzegam w tym utworze nic więcej. Może niedowidzę, ale jak dla mnie brakuje tu jakiegoś większego przesłania. A nawiasem mówiąc, z tym, którem powyżej wydobył - nie zgadzam się. Człowiek zawsze, robiąc cokolwiek, choćby nieświadomie wzrouje się na tym, co już widział, słyszał etc. Im więcej widział, tym siłą rzeczy większe ma pole skojarzeń, tym więcej pomysłów i tym lepiej jego dzieła wypadają.

Uczymy się nie tylko na swoich błędach (na tych trudno się uczyć), ale także (najskuteczniej) na cudzych sukcesach i błędach zresztą też.

Podsumowując: wiersz wykonany słabo, właściwie żadnej stylistyki, żadnej próby przedstawienia problemu w jakiś bardziej obrazowy, przyciągający uwagę i przekonywujący sposób... Przykro mi to pisać, ale jest po prostu kiepski. Ufam, że następne będą lepsze.

Pozdrawiam,
Drax