Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Nie mów żegnaj

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mów żegnaj, bo nie wiesz, co niesie
Los ci jutrzejszy chłopcze mój miły
Nie znasz celu
Gdzie drogi nasze zmierzają
Nie zgadniesz czy dziś właśnie wybiły
Godziny rozstania

Choć ciałem daleko będziesz
i myślą wnioskujesz kres wędrówki wspólnej
W oddali ciała i duszy wywarzysz
Kim dla siebie byliśmy
I kim jesteśmy

Może zrozumiesz, gdzie tkwił błąd
Co sprawiło, że dusze nasze choć bliskie
Choć ciała spragnione i serce gorące
Straciły zapał

Może to tylko chwili chłód
Czasowy zamęt sprawił
Ze z banalnych przyczyn
Ty i ja rozstaliśmy się
Może trzeba podjąć trud

Naprawić starą sieć
Z potem na czołach utkaną
Z miłością splataną
Z wiarą rzucana na morze

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @ViennaP Niestety, ale to wszystko pokazuje ile warty jest Kościół… a tylu w Polsce zaślepionych katolików…   Pozdrawiam serdecznie.
    • @Nata_Kruk   Też tak myślę. Dzięki.  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję Monia

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Łukasz Jasiński To tak nie wygląda, że jestem cały czas zajęty duchowością i nie, nie mieszkam w zakonie kontemplacyjnym ;)   Najzwyczajniej uważam, że duch jest najważniejszy (wyznaję wyższość ducha nad materią), bo nasze ciało (owszem też ważne) ulega ciągłemu rozkładowi i z dnia na dzień mimo, że tego nie zauważamy wygląda gorzej i w końcu nastąpi śmierć fizyczna i porzucimy swoje ciało i na dłuższą metę przekonamy się, że nie jest ono najważniejsze. Niemniej jednak oczywiście należy dbać o swoje ciało itd. to jest bynajmniej kwestia oczywista. Osobiście dla mnie samego ważnym jest np. jak wyglądam, w czym jestem ubrany, jak wygląda moje ciało (chodzę na siłownię), bo to odzwierciedla moją osobę i pokazuje kim jestem.   W swoim życiu kieruje się duchowością tj. patrzę na świat przez jej pryzmat - aby być dobrym człowiekiem, pomagać innym, obdarować dobrym słowem - to z grubsza wszystko. W wolnych chwilach zanurzam się w głębsze przemyślenia, analizuje świat, treści o tematyce duchowości, które są dla mnie niezwykle ważne, bo zmieniły mnie jako osobę o 180 stopni i w takich momentach niejednokrotnie nachodzi mnie na napisanie utworu, wtedy takowy piszę i publikuję go tutaj, dzieląc się tym samym ze światem swoim spojrzeniem na życie, na to co nas otacza, co po śmierci i jakie problemy tu na Ziemi nas dotykają.    Pozdrawiam serdecznie.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To dosyć interesujące, szczury żyją w społeczności, wyznaczają sobie w nich role, tam chyba nawet przywódca nie jest wolny. Poza stadem, czy poza nim jest... wolność?   Dziękuję za odniesienie się do tekstu Pozdrawiam :)  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...