teresa943 Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 karuzela wciąż rozpędzona więcej mocniej prędzej kręci się świat nieczuły jak kamień człowiek na oślep pędzi nie może zatrzymać się ciągle w drodze nie wie czy jutro będzie może już dziś trzeba będzie zostawić wszystko sąd spyta o życie kiedy skończy się czas nie wiesz tymczasem dusza gasi pragnienie trucizną z rynsztoka walczy zaciekle o marności ginie w pogoni za ułudą w końcu zostawi wszystko przeminie amen a człowiek – garść prochu *– gdzie skarb twój – tam serce twoje – zatrzymaj się na chwilę obok Źródło życiodajnej wody Alfa i Omega cel twojej drogi choć może nie wiesz człowieku zanurz się w ciszę sumienia posłuchaj pomyśl qvo vadis? głowę pochyl i pij do woli aż się nasycisz byś odtąd niczego innego nie pragnął w świecie dostrzeżesz Boga zwolnisz odnajdziesz radość i zatęsknisz za nieprzemijającym szczęściem *por. Mt 6, 21
zak stanisława Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 tak, tylko nie spij, obudz sie czlowiecze... podobnie kiedys pisalam, mamy takie same dusze tereso... pozdrawiam cieplo
WaMig Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Fantastycznie ... za temat i myśli, pytania, wątpliwości - jesteśmy na drodze - sadzę jednak, że warto żebyś do niego powracała i z perpektywy doświadczeń coś w nim zmieniała ... Pozdrawiam!
Tali Maciej Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 jest myśl, ale jest również wiele klisz, wielokrotnie zadawane pytania o sens życia pozostają w ciągłym zawieszeniu i możnaby tak bez końca aczkolwiek chodzenie tymi samymi drogami (słowno-skojarzeniowymi) już w nowe miejsca nie prowadzi radzę wyszczuplić tekst, o takie choćby nagromadzenia jak:koniec i początek a w bliskiej odległości alfa i omega moim subiektywnym zdaniem jest to zbędne jak wiele innych nagromadzeń i powtórzeń pozdrawiam
Zbyszek_Dwa Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Cóż, przyłączam się do pozytywnych ocen. Odemnie - wiersz b.dobry, płynny z przesłaniem. Powtórzenia, hmmm.... wg. mnie bardzo przydatne, podkreślające. W pewnym wieku, człowiek musi spojżeć z dystansu i dojżeć to czego w pędzie nie widzi. Pozdrawiam Pani Tereso.
Judyt Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 temat jak najbardziej, pomyślałabym jeszcze nad gęstością słów, pozdr. ciepło
teresa943 Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja tez wyczuwam w tobie podobną duszę dziękuję, że jesteś bardzo nieśmiało wyciągam swoje dawne... odnawiam i próbuję...na światło dzienne serdeczne cmok teresa
teresa943 Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. WaMig, dziękuję na pewno będę wracała obiecuję serdecznie pozdrawiam teresa
teresa943 Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tali Macieju, tak myślisz? zobaczymy, może coś... dziękuję za cenne uwagi pozdrawiam teresa
teresa943 Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Panie Zbyszku, uważam, że nie tylko w pewnym wieku człowiek powinien się zatrzymać na chwilę, chociażby po to, żeby "złapać oddech" to każdemu może się przydać dziękuję za pozywywną ocenę i potwierdzenie, że powtórzenia w tym wierszu pelnią ważną rolę, taki był mój zamysł serdecznie pozdrawiam teresa
teresa943 Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiem, Judyt, tylko nie chciałbym, żeby choć cokolwiek ubyło z przesłania zobaczymy... dziękuję i pozdrawiam b. serdecznie teresa
Baba_Izba Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Tereniu, czytałam, rozumiem przesłanie, aż za dobrze. Uważam, że ten wiersz jest "przegadany", stać Cię na skrócenie go - bez utracenia myśli. Mało dajesz czytelnikowi miejsca na domyślanie się, zastanowienie. Może i niektórym tak trzeba, ale myślę, że to jest ze szkodą dla wiersza. Wybacz mi szczerość, ja o wierszu - Ciebie bardzo serdecznie pozdrawiam, całuśnie! -baba
teresa943 Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ooo, dziękuję - będę jeszcze nad nim pracować, dzisiaj wydobyłam go ze swoich dawnych szkiców, więc na razie to forma robocza a twoja szczerość, co do wiersza, to woda na młyn, pobudza do doskonalenia formy, a przecież o to mi chodzi jeszcze raz dzięki! serdeczności same teresa
teresa943 Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. II wersja okrojona karuzela wciąż rozpędzona więcej mocniej prędzej kręci się świat nieczuły jak kamień człowiek na oślep pędzi nie może zatrzymać się ciągle w drodze nie wie czy jutro będzie może już dziś trzeba będzie zostawić wszystko sąd spyta o życie kiedy skończy się czas nie wiesz tymczasem dusza gasi pragnienie trucizną z rynsztoka walczy zaciekle o marności ginie w pogoni za ułudą w końcu zostawi wszystko przeminie amen a człowiek – garść prochu *– gdzie skarb twój – tam serce twoje – zatrzymaj się na chwilę obok Źródło życiodajnej wody Alfa i Omega cel twojej drogi choć może nie wiesz człowieku zanurz się w ciszę sumienia posłuchaj pomyśl qvo vadis? głowę pochyl i pij do woli aż się nasycisz byś odtąd niczego innego nie pragnął w świecie dostrzeżesz Boga zwolnisz odnajdziesz radość i zatęsknisz za nieprzemijającym szczęściem *por. Mt 6, 21
Baba_Izba Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 no, no, no, całkiem, całkiem fajniutko to wyszło, prawda, że lepiej! Ja się teraz śmieję, bo mój stary wiersz poprawiam od tygodnia, codziennie, mało komentuję (czytam wszystko), i tak mi nie idzie, że aż strach! Wieczorem, jak go przeczytam - dobrze, rano- coś nie tak! Muszę go na jakiś czas odłożyć. Uważam, że teraz dużo lepiej się czyta i odbiera Twój wiersz! Ładnie go "podstrzygłaś" wycięłaś te dwa "może" w drugiej strofie i nie tylko. Milutkie heeej! - od baby
teresa943 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Milutko mi, że tak uważasz, swoją drogą dobre są te warsztaty, szczególnie, gdy znajdą się życzliwi i bardziej doświadczeni...To prawda, że ten sam wiersz ciągle inaczej się widzi i zawsze jest coś do poprawki... dziekuję za wnikliwy komentarz i serdeczności ślę - teresa
Marusia aganiok Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 pozostaje się przyłączyć - pdstrzyżyny dobrze zrobiły wierszowi:)) Pozdrawiam:))
teresa943 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 dziekuję Marusiu pozdrawiam serdecznie teresa
Marlett Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Tereso! Wiersz zatrzymał, zmusił czytelnika do pomyślenia:) PozdrawiaM.
teresa943 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O, Marlett, zatrzymał i zmusił do pomyślenia, to bardzo się cieszę dziękuję pozdrawiam serdecznie teresa
Rekomendowane odpowiedzi