Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Poezja dadaistyczna

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że dadaiści posuwali do wszelkich eksperymentów w sztuce, tak wszyscy to wiemy. Dotarli do granic śmieszności, smaku i absurdu. Powiedzielibyśmy do granic sztuki, ich sztuka przeształabyć sztuką; nie-sztuka, odwrócili ją do góry dnem.

Ale powiedzmy sobie otwarcie czy nasuwa nam się więcej nazwisk niż Duchamp, czy tylko ta feralna fontanna była tworem tego ruchu ? Chciałbym porozmawiać o poezji, a mianowicie co to jest poemat dada. Definicji sądze jest kilka, znam jedną:

Wrzuć do kopelusza wycięte słowa z gazety
pomieszaj wyciągaj losowo
słowa układaj na papierze
i czytaj

masz poemat dada ;)

Słyszałem również że dadaiści pisali samymi dźwiękami, dla niektórych może wydać się to nie zrozumiałe wiem. Mi wydaję się to bliższe ponieważ podobne efekty sam stosowałem w moich utworach eksperymentalnych.

przykł mój.

ciasto krypśnie gryssem(charakterystyczne skojarzenia dźwiękowe)
ponieważ dłogo stało na
słońcu

utwory dadaistyczne są trudne do znalezienia
nie stwierdzam że pisali to inaczej, starałem się domyśleć.

Nie każdy dadaista był za anty-sztuką. Niektórzy uprawiali raczej a-sztukę (a to różnica).

Pisze się "Duchamp" przez "u" w środku. Jeśli sądzisz, że Duchamp był najbardziej dada, to niewiele wiesz. Jeszcze bardziej destruktywne były dzieła Picabii. Jest jeszcze Man Ray. To ta największa nowojorska trójka.

Arthur Cravan to samoofiara, jak możemy się dowiedzieć z lektury Hansa Richtera. Swój dadaizm doprowadził do ostateczności, popełniając samobójstwo (w tym czasie własnie miała urodzić mu się córeczka).

W Zurychu działało kilkanaście osób, mniej lub bardziej znanych.

Kurt Schwitters był jednym z najbardziej oryginalnych. Znajdź coś o jego kolumnie, którą budował całe życie. Była tak wielka, że musiał wypowiedzieć mieszkanie ludziom u góry i wybić dziurę w suficie, by ją dalej zbudować. Niestety, zniszczyły ją bomby.

Jest Hausmann, Baader, Ernst ze swoimi chorymi wizjami i dzisiątki innych. Ja tu się więcej wypowiadał nie będę. Czytać trzeba.

Co do wierszy - był wiersz bruitystyczny, symultaniczny, statyczny, fonetyczny, optofonetyczny itd.

A w dziale "Wiersze znanych" zamieściłem jeden wiersz dadaisty. Chodzi o wiersz "kacper nie żyje" Arpa. Dziś zamieszczę jeszcze jeden wiersz.

Pozdrawiam.

biało
czerwone

kamil adam wiesław
aleksander celina
marta piotr magda
ewa czeslaw patrycja

------------------------------
o co chodzi?
- o słowa, które wywołują kolory
- w mojej głowie, praktyczne każde słowo ma jakiś kolor
- tym razem posłużyłem się imionami by było prościej