Magnetowit_R. Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 mój głos chrapka zdrapka
allena Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to ma być myśl? do haiku jeszcze jedna linijka by sie zdała:) A.
Magnetowit_R. Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 mój głos chrapka zdrapka wyborcza pułapka lepiej? na haiku sie nie znam to pierwsza próba
Fanaberka Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powiedzmy, że to próba ślepa (bez obrazy, to termin biologiczny:))) Powodzenia na nowej drodze :-D
Ann N.N. Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skoro pierwsza próba - należy Ci się zachęta. Haiku to przede wszystkim obraz, zapisany słowami. To widoczek, który jest tak przedstawiony, że wymaga u czytelnika zastanowienia, i przywodzi go ku jakiemuś ciekawemu skojarzeniu, lub zadziwia swoją urodą, plastycznością. 3 linijki, po 5, 7 i 5 sylab, a więc forma nieco zawęża możliwości słowotwórcze :o) Twój wierszyk błądzi koło tej formy, wbrew pozorom wcale nie tak daleko. Pozdrawiam serdecznie
Fanaberka Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skoro pierwsza próba - należy Ci się zachęta. Haiku to przede wszystkim obraz, zapisany słowami. To widoczek, który jest tak przedstawiony, że wymaga u czytelnika zastanowienia, i przywodzi go ku jakiemuś ciekawemu skojarzeniu, lub zadziwia swoją urodą, plastycznością. 3 linijki, po 5, 7 i 5 sylab, a więc forma nieco zawęża możliwości słowotwórcze :o) Twój wierszyk błądzi koło tej formy, wbrew pozorom wcale nie tak daleko. Pozdrawiam serdecznie To chyba wymaga uzupełnienia: Haiku to zapis ulotnej chwili, kiedy świat przyrody i nasz ludzki spotykają się i łączą. Ma zawierać obrazy i wszystkie ludzkie uczucia. Język powinien być prosty i czysty, pozbawiony wydumanej stylistyki. Nie ma tu miejsca na "ja". Wierszyk powinien mieć od dwóch do czterech wersów (najlepiej trzy) i jak najmniejszą ilość sylab. Jeszcze raz - powodzenia :-)
Magnetowit_R. Opublikowano 13 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 dziękuje za wyjasnienia i porady:) można bylo poczytać więcej. myslę, że pojawie się jeszcze w tym dziale:)
Magnetowit_R. Opublikowano 14 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 tak, marianno, z tym, ze to apetyt tych co usilnie namawiają... chodzilo mi po glowie napisać jakąś większą formę, coś o utracie głosu w sensie fizycznym po udziale w wyborach - zbytnio zawiedziony dotychczas bylem tym, ze poparłem co poniektórych. pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi