Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

koniec lata

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

hej ladna impresja. kiedys na jednym forum wyczytalem takie cus:

W zmarzniętych dłoniach
Otulam ciężko ranną
Głowę żonkila

- Zuzan-na _

moja pierwsza reakcja byla taka jak orstona, nawet zabralem sie za poprawianie jak fanaberka ale pozniej pomyslalem sobie ze tak naprawde to nie wiem kto i dlaczego czegos w haiku zabrania albo cos nakazuje. brak nazwisk, rysopisow itd. wszycy cos powatrzaja na kogos pokazuja ale jak sie troche za tym pochodzi to wkoncu nic sie nie znajduje. i to byl shock ! pozniej doszedlem do wniosku ze nie istnieje zadna definicja haiku. owszem czasem ktos cos sugeruje ale nikt nie podaje przepisu na haiku. wtedy wpadlem w dolek. kawalek mi sie podobal ale jakos nie pasowal mi do twardego drylu. im dalej brnalem tym bylo gorzej i wreszcie skonczylem jak ci uczniowie z noweli mrozka pt. "slon"

"A uczniowie, ktorzy byli wtedy w ogrodzie zoologicznym, opuscili sie w nauce i stali sie chuliganami. Podobno pija wodke i tluka szyby. W slonie nie wierza w ogole."

pietrek

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

jesli to miala byc mgla to faktycznie nie trafilas bo ja wzialem to za szron na konczynie. calkiem niezly kawalek a o metafory sie nie martw. kazdy kto zajmuje sie haiku od czasu do czasu gubi pojecie czym ono jest i szuka punktu podparcia to w liczbie sylab to w obecnosci czy tez braku metafor. przykladowo ja patrze na liczbe wersow. jestem do tego wrecz fanatycznie przywiazany. oczywiscie nie odsadzam od czci i wiary kawalkow ktore maja po cztery wersy czy jeden wers albo dwa ale wtedy o tym czy bede go bronil jako haiku czy nie, decyduje to czy mi sie on osobiscie podoba. sorry ja tez musze miec w czyms punkt zaczepienia :/

what is a haiku

"Today it may be possible to describe haiku but not to define it."
Hiroaki Sato: Author; Columnist; and Editor of "One Hundred Frogs: From Matsuo Basho to Allen Ginsberg"

"There are descriptions of haiku as there are stars in the night sky: this is mine."
Alan Summers - Recipient, Japan Times Award for haiku

pietrek