Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja wyjaśniłem jak należy wiersz interpretować. A na to że u czytelników jest bujna wręcz rozbuchana wyobraźnia i chcą zobaczyć co zobaczyli - autor nie ma wpływu:)))
    • mija czas  gdy świty zmierzchy bez kolorów    teraz teraz nareszcie  udał się reset  sny powoli wracają    cieszy to co daje życie nie wyglądamy więcej codziennie i dla nas  wstaje słońce    5.2025 andrew  

@Duch7millenium Pewnie, że nie muszę! :-)))) W zasadzie chciałem tylko zacytować początek Koheleta: "Marność nad marnościami, wszystko marność."

Dziękuję za komentarz - to dla mnie bardzo wartościowe.   Ten utwór, według mnie, ma znaczenie tafli - płaszczyzny, która zderza się ze sobą i o siebie, w czasie, emocjach i innych strukturach.   Kiedyś i teraz, co było i co jest, i co może się wydarzyć - z nutą nadziei... „Ostatnia umiera nadzieja” ale zanim... sprawdź.   Zderza się więcej kontekstów, jeśli pozwolimy im być wolnymi w znaczeniu.   Pozdrowienia. @Jacek_Suchowicz Dziękuję za poetyckie nawiązanie. Wybrzmiało to jak echo tego samego wiatru.  Pole nabierze innych kolorów i może człowiek do tego czasu zmądrzeje.  Pozdrowienia.
    • @Wiesław J.K. Nie musisz mi tego cytować :) Znam te słowa doskonale, a Kohelet zupełnie coś innego chciał przekazać i w sumie właściwie to idealnie pasują Jego słowa pod satyrę, bo to jedna wielka ironia.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...