Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Ponad płaskiego świata stromymi urwiskami
gdzie wody wyobraźni nikną w lęków kaskadzie
twarzą ku słońcu, ślepymi od blasku oczami
ogarnij przestrzeń chłodną i zastygłą w nieładzie.
Porzuć bezpiecznych horyzontów ludzkie tworzenia
relikwie wiar i dogmatów spal wraz z ich boskością
chłoń zimnej czeluści bezkres bez powiek zmrużenia,
byś mógł poznać świat własną nieograniczonością.

Bardzo mi się podoba, niby taki "klocek", ale komunikat klarowny
i płynnie się czyta:) Trochę szkoda tych średniówek w wersach 3,
4, 5 i 7, ale powiedzmy sobie szczerze - to detal,,, :) Chętnie poczytam
pani wcześniejsze wiersze, jak będę miał więcej czasu, coś czuję,
że będzie miło. Pzdr! :)

byc moze zeby byc dzis odwaznym trzeba przemiezac miasta z kartonem taniego wina stac i rozmawiac z utrapiencami przy monopolowym albo wpatrywac sie w witryny drogich sklepów i szukac tam poetyckiej hiperboli zatrutej bajki o magii nienawisci i sile hipokryzji'byc odwaznym hmm? moze dzis trzeba byc przeciwko wszystkim i przeciw wszystkiemu'

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Siadam do białego arkusza nieposkładana. Chcę złożyć słowa; by miał treść ładunek   Nie porwę kartki, choć  mam afekt niepoczytalności, który mi mówi jasno żeby nie drzeć arkusza. . .   Widziałam jego z rodziną, to jak prowadzenie auta w stanie nietrzeźwości Ludzie mówią, że tego nie robią, Wypadki mówią, że ludzie kłamią.   Dlaczego nie ze mną? Czemu ten bezsens nie przypadł w mi w udziale? Może chciałabym ugrząść w pieluchach, w słoikach, smoczkach. Nauce szacunku do kobiet i wrażliwości I bez tego spać mi się chce dużo za wcześnie   Może wtedy prozaiczne czynności Byłyby uniesieniem Może to właśnie sens- -Cień- -Druga strona. . . Czuję jak nikt inny tę dychotomię Ambiwalentnie Widzę, że każdy dół -im głębszy- tym mocniejsza podstawa coraz to wyższej góry.                              
    • Poranek, świt, śniadanie do łóżka - świeże bułki, kruchy chleb, plaster sera, filiżanka kakao wszystko dla ludzi rozgrzewka kawa, praca, komputer, czat ze znajomymi, konferencja w biurze wszystko dla ludzi cyfry, liczby, informacje, pogoń za celami, budowanie przyszłości, wdrażanie jutra, wszystko dla ludzi spacer do lasu, podróż samochodem, jogging, odpoczynek, gry komputerowe, żona, seks, kobieta wszystko dla ludzi spotkania w gronie rodzinnym, wycieczka do kościoła, zabobony, świętości, biblia, koran, talmud wszystko dla ludzi widły, noże, siekiery, wiatrówki, broń palna, karabiny, bomby, nuklearne, granaty, wszystko dla ludzi samotność, zmęczenie, głód, pragnienie, ból, krew, pot, gwałty, tortury, męczarnie, konanie   śmierć wszystko dla ludzi ..od ludzi   A powyższe od Boga.  
    • @Lidia Maria Concertina powiem że treść która mocno wchodzi ... Emocjonalnie 
    • @m1234 ..."powietrze smakuje wspomnieniem mleka"..  Jest nadzieja ...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Przypodłogowy nastrój tworzy dobre wiersze 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Na Ciebie zawsze można liczyć ;) Żart! Generalnie jestem pogodnego usposobienia, ale tu masz rację - od jakiegoś czasu mam taki przypodłogowy nastrój, aż się boję dalej publikować ;) Dziękuję za komentarz i reakcję.   PS. Ten wiersz to odprysk pewnej lektury. Sudan południowy.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...