Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @bazyl_prost nie chciałabym mieszkać na Śląsku:) marzy mi się mieszkać nad morzem:)
    • "Dorosłe uczucia trzeciego wieku" O wielkich słońcach marzeń już nie śnili, patrząc z oddali na miłosne sploty. Młodość minęła, wzrok się nieco schylił, przygasły dawne, gwałtowne tęsknoty. Lecz wciąż drążyła serca ta nadzieja, ukryta w nutach i poezji cieniach. Bo czułość wraz ze starzeniem dojrzewa, drwiąc sobie z wieku i ciała zmęczenia. Każdy chce skrawek bliskości ocalić, poczuć bezpieczny dotyk dłoni w dłoni, rozgrzać ten pancerz z wychłodniętej stali, by wyrwać serce samotni, co trwoni. On jest jej lustrem, ona mu przystanią, końcem modlitwy w bezkresie szarości. Bóstwem się stają, w siebie spoglądając i kreśląc scenariusz wspólnej przyszłości. Dwie różne drogi w jedną się splatają, wolne od kłamstw i zdrad w duszach zamilkłych. Czystą obecność dziś sobie dają, milcząc o ranach z przeszłości przykrych. W pełni zasłużyli na spokój ramion, na żar ich dusz, który pod śniegiem drzemie. W miłości wiernej, co nie chce już znamion, odnaleźli w końcu swą własną ziemię. Autor: Leszek Piotr Laskowski   „Jako autor, w tym wierszu starałem się odnaleźć piękno w prostocie i autentyczności uczuć. 'Dorosłe uczucia trzeciego wieku' to zapis nadziei na to, że na prawdziwe porozumienie dusz nigdy nie jest za późno.”
    • @Alicja_Wysocka tak, tak będę czytać, tylko już "za późno", Pięknego dnia
    • obudziło mnie niebieskie niebo wokół ciężar codzienności Śląskie tu liczy się dobry kontakt naprawdę nie jest źle
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...