Juliusz Wnorowski Opublikowano 2 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 szukam lepszych słów gdy bażant wygrzebuje spod śniegu ziemię
Juliusz Wnorowski Opublikowano 2 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) pozdrawiam jul
Juliusz Wnorowski Opublikowano 13 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani wybaczy, ale to haiku pozostawię bez zmian. Ale szukał oczywiście będę. Dziękuję za wszystkie komentarze. Szkoda, że tak krótkie. pozdrawiam jul
Dora Kalla Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 nie moźesz zrozumieć, że żeby cokolwiek nazwać haiku , MUSI składać się z typowych dla haiku składników? To, co Ty wypisujesz w dziale haiku, to są jedynie KRÓCIUTKIE WYPOWIEDZI, ktore wykorzystują dział haiku. Lekceważysz zasady pisania haiku! W podstawowej formie to sylaby:5,7,5 oraz tematyka: przyroda. Żaden czlowiek, żadne przeżycia, zaden Ty! Kogo to tu obchodzi?! W haiku nie ma na to miejsca.
Juliusz Wnorowski Opublikowano 13 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mniejsza o moje króciutkie wypowiedzi, ale jak nazwiesz teksty... Basho: Rozstanie. Chwytając się słomki Żeby nie paść Rok za rokiem Ja w masce małpy - Prawdziwa małpa Busona: Nagły chłód W naszym pokoju stąpnąłem na grzebień mojej nieżyjącej żony Krótka drzemka - Budzę się Wiosna minęła Issy: Zmieniając ubranie Ale nie moje wszy Włóczykija Żaba Patrzy na mnie - Ale z kwaśną miną. (tłumaczenie Cz. Miłosz) Wybacz, ale wobec tak zdecydowanego tonu głosu, musiałem zasłonić się autorytetami. Możemy założyć, że te tłumaczenia nie są doskonałe, ale nie chce mi się wierzyć, aby były całkowitym zmyśleniem. jul
Rekomendowane odpowiedzi