Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

...ballada...

Rekomendowane odpowiedzi

urokliwej gitary dźwięki
ułożyły się same w słowa
łakome dotyku twej ręki
spragnione pieszczoty od nowa

rozprowadzam po niebie tęczę
wielka chmura goni obłoki
za ocean wysyłam wiersze
płyną wartko wersów potoki

tu nad rzeką wierzba się słania
bocian gniazdo na dachu uwił
zapatrzona w wody odmęty
nie słyszałam ballady grania

więc tylko mi powiedz jeszcze
jakiego koloru są słowa
i zaśpiewaj mi potem więcej
rozkochaj dziś w sobie od nowa

Tu się zgadzam Panie Mirku

rym złamany
ale tak mi jakoś malował się obraz....Bardzo to brzmi żle?
Pierwotnie napisałam:

"tu nad rzeką wierzba się słania
zapatrzona w wody odmęty
nie słyszała ballady grania
kwiat po rzece płynie zwiędnięty

więc...."
ale ten zwiędnięty kwiat i wierzba zapatrzona w wodę za bardzo mi melancholią trąciła
i zmieniłam
sama zmieniłam
mogę coś jeszcze zmienić
Tu mogę zmieniać, bo to jest utwór eksperymentalny! LOL!
[sub]Tekst był edytowany przez Iris_IK dnia 14-11-2003 18:31.[/sub]
[sub]Tekst był edytowany przez Iris_IK dnia 14-11-2003 23:05.[/sub]

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Reszta jest zrozumiała wg mnie. Dziękuję.  
    • @andreas :) Dziękuję za ślad, pozdrawiam. 
    • @aff Suplement: Pieńkowski został aresztowany w październiku 1962 roku. Podczas śledztwa miał być torturowany. Wkrótce Sowieci wytoczyli mu pokazowy proces. Wyrok: kara śmierci. Według najbardziej rozpowszechnionej wersji, w maju 1963 roku pułkownik został rozstrzelany. Według innych – spalony w hutniczym piecu. Badający sprawę dziennikarz Bogusław Wołoszański wysunął hipotezę, według której agent trafił do łagru i tam popełnił samobójstwo. – Może to zabrzmi brutalnie, ale z punktu widzenia historyka nie ma to większego znaczenia. Sowieci zdołali wyeliminować jednego z najcenniejszych agentów Zachodu. Uszczelnili system – podsumowuje prof. Kubiak. A co do reszty,  to chyba trzeba było "liznąć" co nieco z tamtego świata aby zrozumieć te kilka wersów... Czasy były brutalne,  więc łagodna forma zapisu byłaby groteską.  Dziękuję za komplement:) Pozdrawiam. 
    • Idę i szczeka za mną, przede mną. Co znajdę, szczeka. Może mnie zamkną, może przestraszą, głos wydobywa Mój uaktualniony. Nie jestem jego-onem, Lecz udowadniać muszę, że rozum nawet, gdym szczenię, nie wypełniony mam silikonem.      
    • Pani mej oczy jak słońce nie świecą; Korale od ust bardziej czerwone. Gdzie śnieg biały, jej biust śniady nieco; Włosy jak druty; czarne, skłębione. Róż w różnych barwach wiele widziałem, Lecz na policzkach coś nie ma żadnych; Wiele w perfumach woni wąchałem, Bardziej niż oddech mej Pani ładnych. Lubię gdy mówi, choć w mej opinii Muzyka milsze dźwięki przywodzi: Nie widziałem jak stąpa bogini, Ma Pani raczej po ziemi chodzi; A przecież, dla mnie jej piękno tak żywe, Krzywdą dam, porównania fałszywe.   I William: My mistress’ eyes are nothing like the sun; Coral is far more red, than her lips red: If snow be white, why then her breasts are dun; If hairs be wires, black wires grow on her head. I have seen roses damasked, red and white, But no such roses see I in her cheeks; And in some perfumes is there more delight Than in the breath that from my mistress reeks. I love to hear her speak, yet well I know That music hath a far more pleasing sound: I grant I never saw a goddess go, My mistress, when she walks, treads on the ground: And yet by heaven, I think my love as rare, As any she belied with false compare.    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...